RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blüchers siste reise

Foto: Riksarkivet (Riksarkivet)
Sist oppdatert:
Hittil hemmelige bilder viser Blüchers overfart til sin ødeleggelse i Drøbaksundet.

Her er bildene av offiserer og mannskaper om bord på den tyske krysseren Blücher i dagene før 9. april, og mens de kjemper for livet etter den dødelige kampen med Oscarsborg festning.

Bildene er en del av det omfattende materialet som Riksarkivet nå offentliggjør. Du kan se bildekarusell nederst i denne saken, og se alle bildene på Riksarkivets egne sider her.

Les: Nå kan du søke i 5000 dokumenter

Hun var 206 meter lang, og 18.000 tonn tung. Seks måneder gamle Blücher var stoltheten til den tyske marinen. 9. april 1940 gikk hun inn Oslofjorden for å ta hovedstaden. De 1000 soldatene om bord var sentrale i planene for erobringen av Oslo. De skulle blant annet pågripe kongefamilien. Om bord i Blücher var også hele Gestapo, og den nye sivile ledelsen av Norge.

På bildene som nå er lagt ut på Riksarkivets hjemmesider kan du se glade soldater på vei mot Norge, etterfulgt av krigsbilder og bilder av overlevende som har kommet i land.

Helten
På festningen utenfor Drøbak markeres 70 årsdagen med et blikk framover på dagens forsvar og utfordringer i nordområdene. På hjemmesiden til festningen står det at det kan ta noe tid med overfarten grunnet motorhavari på festningens egen ferge.

Materiellmangel preget også Oscarsborg festning i 1940 da oberst Birger Kristian Eriksen besluttet at Blücher skulle angripes. Den 54 år gamle nordlendingen ble en helt med rette. Han angrep en toppmoderne krigsmaskin med utdaterte våpen.

- Redselsfullt

«Redselsfulle scener scener ple utspillt under forliset (...) Om bord i Blucher var 1000 til 1200 mann (...) Bare 100 av alle disse ble reddet» står det noe ukorrekt i et nytt dokument som ble offentliggjort gjennom Riksarkivets hjemmeside fredag. Dokumentet «Slaget i Oslofjorden den 9. april 1940 - beretning fra en norsk sjøoffiser» forteller om alle trefningene mellom norske og tyske marinestyrker 9. april. Du kan lese det her (Riksarkivet).

Stoppet
På vei gjennom Drøbaksundet forble kanonene til Blücher i hvilestilling som et tegn på forrakt for den norske festningen fra 1893. Kanonene var gamle og det tok lang tid å armere dem. I tillegg var anlegget bemannet med 30 utrente soldater.

De tyske skipene fikk seile i fred helt til de var mellom 1600 og 1800 meter fra Oscarsborg.

Klokken 04.21 brøt kanonene Moses og Aaron stillheten. Det første skuddet traff foran masten. Det andre skuddet traff foran den store kanonen til Blücher. Disse skuddene startet branner om bord i krigsskipet. Soldatene på Oscarsborg fikk ikke tid til å avfyre den tredje kanonen Josva.

Deretter begynte beskytningene fra batteriene Kopås og Husvik. Skuddene fra Kopås slo blant annet ut styresystemet til Blücher.

Nådestøtet
Dødsstøtet kom fra to torpedoer avfyrt fra Nordre Kaholmen. Resten av den tyske flåten trodde at Blücher hadde gått på miner. De snudde. Dette utsatte den tyske invasjonen av Oslo.

Klokken 07.22 gikk Blücher ned. Av de 2.202 menneskene om bord, døde 830. Bildene viser tyske soldater som svømmer i land etter forliset, og soldater som samlet seg på hver side av fjorden.

Et minnesmerke ble reist til minne om skipet og de 830 falne soldatene. Dette minnesmerket er senere fjernet.

Etter forliset ble det funnet en mappe med dokumenter i fjæra i Drøbak. Denne inneholdt blant annet angrepsplaner for Syd-Norge. Dokumentene ble smuglet til London. Nå er de offentliggjort av Riksarkivet og du kan se dem her.

Kilder: Om Blücher (Wapedia).

Om Birger Kristian Eriksen (Wikipedia).

3125

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere