Boken om Wenche Behring Breivik skaper full krangel

Foto: (Kjetil Mæland, Nettavisen)

Erling Kagge krever offentlig beklagelse fra forfatter Marit Christensen.

04.11.13 21:25

Tidligere forlagssjef i Kagge forlag, Erling Kagge, er svært lite fornøyd med opplysninger som kommer frem i Marit Christensens nye bok om moren til terroristen Anders Behring Breivik. Det skriver VG og VG Nett torsdag.

SISTE NYTT: Åsne seierstad på Twitter: «Jeg har IKKE skrevet bok om Wenche Behring Breivik. Så er det sagt».

Erling Kagge krever at opplysninger om møtet mellom Wenche Behring Breivik og Åsne Seierstad i boken «Moren» beklages og dementeres offentlig under boklanseringen i formiddag.

Foto: Holm,Morten

I et brev til konserndirektør Mads Nygaard og forlagsdirektør Kari Spjeldnæs i Aschehoug sent onsdag kveld, går Erling Kagge i Kagge forlag hardt ut mot det han mener er fullstendig feilaktige fremstillinger i Marit Christensens bok om Wenche Behring Breivik - moren til massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

Christensen har selv sagt at all informasjon i boken om moren til terrordømte Anders Behring Breivik er nødvendig og omtaler den som hennes samfunnsoppdrag.

Full forvirring
Marit Christensen er ikke den eneste som gir ut bok om Wenche Behring Breivik denne høsten. Bare få dager etter at Christensens bok lanseres, kommer Åsne Seierstad med sin bok som blant annet omhandler terroristens mor.

Det bekrefter Seierstad overfor VG.

På Twitter torsdag morgen rundt klokken 08.30 skriver Seierstad: «Jeg har IKKE skrevet bok om Wenche Behring Breivik. Så er det sagt».

- Åsne Seierstad har ikke skrevet en bok om moren til Anders Behring Breivik, slik flere medier har meldt. Hun har skrevet en bok om 22. juli, sier forlegger Erling Kagge. Han bekrefter at Seierstad har møtt moren i arbeidet med boka.

Seierstad har skrevet en bok om 22. juli, Anders Behring Breivik, folk som var på Utøya og hvordan terrorhandlingene påvirket livet til familiene deres.

Foto: Berit Roald

Seierstads bok «En av oss. En fortelling om Norge» blir utgitt 11. november. Først var Marit Christensens bok «Moren» varslet utgitt 15. november, men onsdag ble det klart at forlaget Aschehoug hadde ombestemt seg og at boka slippes allerede torsdag.

Både forlaget og Christensen selv nekter for at boken er fremskyndet på grunn av Seierstads bok.

Anonymisert Seierstad
I Marit Christensens bok omtales Åsne Seierstad som en kjent forfatter som kom inn på Wenche Behring Breiviks dødsleie, men navngis ikke. Seierstad bekrefter at det var hun som besøkte Anders Behring Breiviks mor.

- Det var viktig å høre Wenche Behring Breiviks historie om sønnens barndom, oppvekst og ikke minst tiden etter at han flyttet hjem. Jeg ba om et intervju gjennom hennes advokat Ragnhild Torgersen, og det lot seg ordne, sier hun til VG.

Wenche Behring Breivik døde etter lengre tids sykdom i mars i år, og før hun døde ønsket hun å stoppe boken til Marit Christensen. Forlaget Aschehoug har likevel bestemt seg for å gi ut boken, til tross for Wenche Behring Breiviks siste ønske.

Nettavisen følger lanseringen av Christensens bok direkte fra klokken 10.30.

- Glad for at boken er ferdig
- Dette har betydd konstant stress og hemmelighold det siste halvannet året. Jeg er ganske sliten, sier Marit Christensen under boklanseringen.

- Jeg er ydmyk over oppgaven jeg tok på meg. For meg har det væt et viktig samfunnsoppdrag.

- Jeg har hele tiden vært klar over min rolle. I perioder som forfatter, andre som medmenneske. Og i en periode eneansvarlig for at boken skulle ferdigstilles. Jeg har hele tiden arbeidet med min egen profesjonelle holdning.

- Det var alltid hun som tok initiativet når hun ville at noe skulle skrives. Wenche og jeg ble koblet sammen via en felles venninne, sa Christensen.

Etter syv måneders arbeid skjedde det to ting som gjorde at Wenche Behring Breivik trakk seg fra avtalen. Aage Storm Borchgrevinks bok ble av henne oppfattet som uetterettelig, og datteren hadde sagt at hun ikke ønsket at moren skulle skrive bok.

- Det gjorde det ekstra vanskelig, sa Marit Christensen.

- Jeg er helt sikker på at hun ville at det skulle skrives en bok om hennes liv, mener Christensen.

Christensens siste besøk hos Wenche Behring Breivik var 4. mars.

- Vi ga hverandre en klem og avtalte at vi skulle møtes igjen. Men slik ble det ikke, sa Christensen, som tok til tårene da hun kom innpå de mange unge menneskene som døde på grunn av Anders Behring Breiviks terrorhandlinger.

- Jeg følte etter hvert et sterkt behov for å beskrive våre møter og hennes adferd. Ikke bare føre pennen og skrive hennes historie. Det har jeg forsøkt å gjøre av beste evne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.