Bølge av ulovlig «superslankemiddel»

Foto: Svein Norberg (Dirnat)

- Har tatt helt av, sier ekspert Øystein Størkersen. Men pillene havner hos politiet.

22.04.09 22:36

(iOslo.no) Slankepillen Hoodia er en milliardindustri globalt, og har det siste året også ankommet Norge. Det gjør seg store utslag på Tollvesenets beslagsstatistikk.

Første kvartal i år ble det gjort 23 beslag av CITES-varer i Norge. Det er over elleve ganger så mye som tilsvarende periode i 2008, hvor det bare ble gjort to beslag. Beslaglagt mengde er nesten tusen ganger større enn det var i fjor, 3820 mot fire enheter.

Voldsom økning
- Det har steget voldsomt i år, og det er på grunn av Hoodia. Det har tatt helt av, sier seniorrådgiver Øystein Størkersen ved Direktoratet fra naturforvaltning til iOslo.no.

Han anslår at 1/3 av alle CITES-beslag er ulovlig naturmedisin.

Har du prøvd Hoodia eller annen naturmedisin? Send en mail med din opplevelse til tips@ioslo.no.

Direktoratet for naturforvaltning samarbeider med Tollvesenet i slike saker, og Størkersen forteller at de har beslaglagt piller både til privat bruk og videresalg.

Pillene, som er basert på ørkenplanten Hoodia, skal ta vekk følelsen av sult. Årsaken til at det er ulovlig å importere uten lisens, er at planten står i fare for å bli utryddet.

- Humbug
- Er pillene farlige?

- Det er et godt spørsmål. Folk er åpenbart villige til å prøve det. Mange spør det samme spørsmålet, men folk er så opptatt av det med slanking at de prøver, sier Størkersen.

Han forteller at han har en pappeske med beslaglagte Hoodia-piller stående på sitt kontor.

Fedmeekspert Jøran Sture Hjelmesæth i Helse Sør-Øst sa i januar til VGs papirutgave at pillene er ren humbug. Han påpeker at pillene kan gi mindre appetitt, men at det kun er påvist hos dyr, og ikke hos mennesker.

- I beste fall kaster folk bort pengene sine, i verste fall ødelegger man helsen, sa han.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.