Litt før kl 12 tirsdag gikk det et snøskred fra Sukkertoppen i Longyearbyen som nådde fram til to rekkehus. Noen steder nådde skredet til veggen, mens noen steder medførte det større skade både innvendig og på byggets konstruksjon, melder NVE. Ingen er savnet etter skredet, ifølge Sysselmannen.

208 personer er evakuert etter snøskredet i Longyearbyen. Tallet ventes å stige etter hvert som folk melder seg på evakueringspunktet, melder NTB.

NVE innrømmer overfor NRK at de vurderte skredfaren feil da de sendte ut sitt varsel. Vurderingen fra NVE var at skredfaren var stor, men at det ikke ville utgjøre fare for bebyggelsen.

Snøskredvarselet for Nordenskiöld Land ble tirsdag morgen oppgradert til faregrad 4, stor snøskredfare. Det innebærer at man kan forvente store naturlig utløste skred.

Situasjonen avklart

Ved 15.30-tiden opplyste Sysselmannen at området der det gikk skred var gjennomsøkt og situasjonen er avklart.

- En bygning er tatt av skred, men ingen er savnet eller skadd, sier sysselmann Kjerstin Askholt på Svalbard til NTB.

Bygget som ble truffet av skredet inneholder flere leiligheter og er bolig for fastboende innbyggere.

Evakuert

Ifølge Svalbardposten ble to blokker med tilsammen seks leiligheter tatt av skredet i Vei 228.

Ved 14.30-tiden meldte Sysselmannen at mannskaper trekkes ut fra skredområdet grunnet fare for nye ras. Et titall hus var da evakuert, og flere veier var stengt etter raset.

- En bygning er tatt av skred, men ingen er savnet eller skadd, opplyste sysselmann Kjerstin Askholt på Svalbard til NTB.

- Hoppet fra vinduer

Ifølge Svalbardposten var utrykningskjøretøyer og redningsmannskaper raskt på stedet, og det skal ha blitt observert personer som har hoppet ut av vinduene. Bilder Svalbardposten har viser at biler er skjøvet inn mot husveggene i husrekka nedenfor de to blokkene som er hardest rammet.

Klokken 12.15 uttalte sysselmannen at det ikke er kommet melding om skadde eller savnede i skredet. Et evakueringssenter er opprettet på Rabalder Cafe i kulturhuset.

NVE har en representant på Svaldbard, og det vil bli gjort undersøkelser. Det er for tidlig å si hvilken styrke og omfang snøskredet hadde.

Avholder folkemøte

Det holdes tirsdag kveld et folkemøte der innbyggerne i Longyearbyen skal få informasjon om snøskredet.

Møtet arrangeres i kulturhuset klokka 20, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

Skredfare

Også søndag gikk det et mindre ras i Longyearbyen. Det ble observert scooterspor som både gikk inn i og ut av skredet. Skredområdet ble gjennomsøkt med søkeutstyr, og letingen avsluttet etter at det ble slått fast at ingen var tatt av skredet.

NVE sendte tirsdag morgen ut et skredvarsel for Svalbard av styrke fire – som er den mest alvorlige faregraden.

Tirsdag morgen, bare timer før skredet, opplyste lokalstyret i Longyearbyen at den økte skredfaren ikke utgjorde en trussel mot bebyggelsen.

Ifølge Meteorologisk institutt blåser det nå liten storm på Svalbard, men den er ventet å minske utover ettermiddagen.

I desember i fjor kom en rapport som sier at 34 bygg i Longyearbyen er spesielt utsatt for skred. Et av stedene er Sukkertoppen, der skredet gikk tirsdag formiddag.

Dødsskred

I desember i 2015 gikk det et støre skred i samme fjell. En 42 år gammel mann døde i selve skredet, mens en to år gammel jente døde dagen etter på sykehus.

Totalt ble ti hus ødelagt, og i alt befant det seg 24 personer i husene. Til sammen ble 181 personer evakuert.

LES mer: Jente (2) døde etter snøskredet på Svalbard