Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene falt i juni

Boligprisene falt med 0,2 prosent i juni. Det siste året har prisene økt med 10,1 prosent.

Korrigert for sesongvariasjoner var det en økning på 0,2 prosent, viser tall fra Eiendom Norge. Det tok i gjennomsnitt 29 dager å få solgt en bolig.

– Boligprisene i Norge utviklet seg moderat i juni, noe som er normalt for måneden. Slik det ser ut nå ble toppen i boligprisene nådd i mars etter den sterke oppgangen fra og med sommeren 2020, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Han venter også en moderat utvikling framover.

Etter en voldsom prisvekst det siste året flatet boligprisene ut i vår. De siste månedene har prisene falt i Oslo, som før det hadde hatt en betydelig sterkere vekst enn resten av landet.

Renteøkning til høsten

Eksperter mener at effekten av rentekuttene under koronapandemien i stor grad er tatt ut. Det er ventet en renteøkning i høst.

– Etterspørselen etter boliger har til nå vært langt sterkere enn man kan forvente i et normalår. Nordmenn prioriterer bolig høyt, det lave rentenivået har stimulert kjøpelysten sterkt, og resultatet er raske salg og rekord i antall omsetninger, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Nordea ser at mange vil skaffe seg hytte, noe som er typisk for årstiden. Men trykket er ekstra stort som følge av en foreløpig fortsatt lav rente og fokus på norgesferie.

– Boligprisene vil nok holde seg mer stabilt fremover, noe som er bra. Vi tror den sterke veksten er tilbakelagt, og at det blir en mer jevn utvikling fremover, sier Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea Norge.

Trondheim sterkest årlig vekst

I juni ble det solgt 11.698 boliger i Norge, noe som er 5,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2020. Det ble lagt ut 11.848 boliger til salgs i Norge i juni, noe som er 7,9 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Boligprisene i Oslo falt med 0,4 prosent i juni og synker dermed for fjerde måned på rad. Også i Bergen var det nedgang (-0,6), mens det derimot var sterk oppgang både i Trondheim (+0,9) og i Stavanger (+0,9).

Trondheim har nå den sterkeste prisveksten det siste året, med 10,7 prosent. Det er noe sterkere enn Oslo (+10,3) og Stavanger (+10), mens Bergen har en vekst på 8,7 prosent.