Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene skyter i været

Prisene er nå 12,5 prosent høyere enn i andre kvartal i fjor. Prisene øker mest utenfor Oslo. Se SSB-tallene her.

Les NA24 på mobil

Boligprisene økte i gjennomsnitt med 5,7 prosent fra første kvartal til andre kvartal i år. Prisene er nå 12,5 prosent høyere enn i andre kvartal i fjor. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

NA24 -din næringslivsavis

Ser vi bort fra de normale sesongvariasjonene, steg boligprisene med 4,1 prosent siste kvartal.

Eneboliger økte mest i pris
Prisene på eneboliger steg med 6,3 prosent fra første kvartal til andre kvartal i år. Tilsvarende prisvekst for småhus og blokkleiligheter var på henholdsvis 5,4 og 4,0 prosent.

Det siste året har prisene på blokkleiligheter steget mest, og er nå 14,9 prosent høyere enn i andre kvartal i 2005. For småhus og eneboliger er den tilsvarende prisøkningen på henholdsvis 14,0 og 11,4 prosent.

Prisene øker mest utenfor Oslo
Fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år steg prisene i Stavanger, Bergen og Trondheim med 15,9 prosent i gjennomsnitt. Her økte prisene på småhus og eneboliger mest med 16,5 og 16,3 prosent, mens blokkleiligheter ble 14,2 prosent dyrere.

Siden første kvartal 2000 har boligprisene i disse byene steget med 89,7 prosent, mens gjennomsnittlig prisvekst for hele landet har vært på 59,9 prosent i samme periode. I Oslo og Bærum har boligprisene til sammenligning økt med 53,7 prosent siden første kvartal 2000.

Prisene på borettslagsboliger økte med 14,2 prosent fra andre kvartal 2005 til andre kvartal 2006. Tilsvarende prisvekst for selveierboliger var 12,2 prosent.

Til sammen er 18 975 boligomsetninger benyttet i indeksberegningene for andre kvartal 2006.

Renten begynner å bite

DnB NORs forbrukerøkonom, Aud-Helen Rasmussen, sier til NA24 at de har sett tegn til at rentenivået, som har steget etter fire renteoppganger i år på til sammen 1 prosentpoeng, begynner å bite.

I det siste Forbrukerbarometeret fra DnB NOR, som kom ut før sommeren, fremkom det at folk nå tenker seg litt mer om før de hengir seg til høyere forbruk og store investeringer.

- De fire renteøkningene vi har hatt de siste året har begynt å få virkning. Det har vært en avdempning på forbruk og lånelyst. Folk er mer avventende, sier Rasmussen til NA24.

Samtidig viser altså tallene fra Statistisk Sentralbyrå en kraftig oppgang i eiendomsprisene, som vitner om at forbrukerne ikke lar seg skremme av høyere rente.

- Vi har forventet lenge at eiendomsmarkedet skal flate ut, men det har ikke skjedd. Eiendomsmarkedet følger konjunkturene for øvrig. Men det ser ut som om vi kan få en liten utflating, sier Rasmussen som peker på at skattedebatten som har rast i det politiske liv denne sommeren kan ha påvirket folks holdninger. Samtidig viser også DnB NORs Forbrukerbarometer at renteoppgangen har satt sine spor.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus