Bolivia-sak kan bli utsatt igjen

Foto: Jorge Abrego (EPA/Scanpix)

Rettssaken mot de to norske kvinnene, Madelaine Rodriguez (23) Stina Brendemo Hagen (19) kan på nytt bli utsatt når retten settes i Cochabamba onsdag.

07.04.10 11:13

Rettssaken mot tre norske kvinner som er tiltalt for forsøk på grov narkotikasmugling i Bolivia, skal etter planen starte opp igjen onsdag. Saken ble utsatt i desember etter at Brendemo Hagen besvimte første dagen i retten.

Vil teste lovverket

Nå vil flere av forsvarerne til andre tiltalte, forsøke å få saken utsatt igjen. Det skriver VG Nett.

Bakgrunnen skal være en regel i det bolivianske lovverket om at en kriminalsak henlegges dersom ikke påtalemyndigheten greier å reise straffesak i løpet av tre år. Madelaine Rodriguez, Stina Brendemo Hagen og en tredje norsk kvinne (20) ble pågrepet mai i 2008. Dersom enda et år passerer før en rettssak blir gjennomført, blir saken henlagt på grunn av foreldelse.

Tirsdag ankom flere nordmenn Cochabamba for å følge den allerede utsatte rettssaken mot de to norske kvinnene. Fra Kripos i Norge kom to etterforskere sammen med en av politiets sambandsmenn fra ambassaden i Madrid. En av etterforskerne vil også vitne under rettssaken. Også moren til en av kvinnene har ankommet Bolivia.

De to norske advokatene til de tiltalte kvinnene kom seg ikke til Cochabamba denne gangen, melder NRK. Oslo tingrett fratok Marius Dietrichson den økonomiske støtten til reisen tirsdag forrige uke. Årsaken var at 19-åringens advokat, Frode Sulland, ikke fikk sin søknad om reisestøtte innvilget.

Til Norge

Per Sjong Larsen, den norske advokaten til den 24 år gamle norskbolivianske mannen som ble arrestert i Cochabamba dagen før rettssaken begynte i desember, har heller ikke reist til Bolivia. Han venter på godkjenning av reisestøtten, og den var ikke godkjent i tide til å rekke rettssaken.

24-åringen er ventet ulevert til Norge, dersom han selv ønsker det. Han er tiltalt for flere forhold i Norge enn i Bolivia, og den norske utleveringsbegjæringen blir nå vurdert av bolivianske myndigheter.

I februar rømte den tredje kvinnen (20) til Norge etter ha endret navnet sitt og fått nytt pass fra den norske ambassaden i Buenos Aires. Derfor sitter bare to av de tre tiltalte i rettssalen når saken starter onsdag. Kvinnen i Norge er imidlertid fremdeles tiltalt og risikerer bli dømt på lik linje med de andre.

Onsdagens rettsak er ventet å starte klokken 15.30 norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.