Bombeoffer: - Han er syk

Foto: (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

- Han er syk, og han får ingen behandling for det engang, utbrøt den 37 år gamle bombeskadde kvinnen gråtende om eksmannen.

14.10.04 19:30

I sal 250 i Borgarting lagmannsrett var det torsdag trykkende stillhet mens den 37 år gamle kvinnen fritt lot sitt sinne, sin frykt og sin frustrasjon flomme over jury og fagdommere under ankesaken etter bilbomben i Drammen i fjor.

Kvinnens sterke historie om et snart ti år langt forhold preget av forfølgelse og trusler fra den tiltalte 42-åringen gjorde et synlig inntrykk på juryen.

I et avskjermet tolk-rom i tilknytning til rettssalen måtte 42-åringen sitte alene og høre på ekskonas følelsesladde vitnemål. Drammenseren er tiltalt for overlagt drapsforsøk og mordbrann etter eksplosjonen i kvinnens bil 23. januar i fjor.

- Har ennå kontroll
Kvinnen fortalte retten at hun føler eksmannen fremdeles kontrollerer livet for henne og sønnene. Selv mens 42-åringen har sittet i varetekt på Ringerike fengsel, har han overrakt beskjeder med trusler via en psykolog som besøkte han der.

- Jeg skal hilse fra N.N (tiltaltes navn) og si at du ikke kan føle deg trygg selv om han sitter inne. Han har full kontroll på deg, var beskjeden psykolog Per Kaald skal ha overbrakt kvinnen ifølge hennes eget vitnemål.

Kaald var oppnevnt som rettspsykiatrisk sakkyndig i familietvisten om farens rett til samvær med sønnen. Psykologen har på bakgrunn av rettens oppdrag skrevet en rapport der han beskriver i hvilken grad begge foreldrene er egnet til å ha ansvar for parets felles barn. Han vil ikke uttale seg til NTB om rapporten eller andre forhold ettersom han er stevnet som vitne i ankesaken i lagmannsretten.

- Han er syk
- Jeg blir aldri ferdig med den mannen før han er ferdig med meg. Jeg lever i frykt og angst i dag. Jeg har to flotte gutter som har problemer med søvnen på grunn av dette. Vi sjekker bilen før vi bruker den og vi er redde ved den minste lyd, fortalte kvinnen på spørsmål fra politiadvokat Monica Hanø.

Fremdeles er 37-åringen formelt gift med den tiltalte mannen som ble dømt til ti års fengsel i Drammen tingrett i april. Ifølge henne har han bevisst sabotert alle hennes initiativer til separasjon og skilsmisse helt siden første forsøk i 1997.

- Vi er fortsatt ikke skilt. Han skriver ikke under på et eneste papir, sa kvinnen. Hun uttrykte bunnløs frustrasjon over at mannen ikke ble idømt forvaringsdom i tingretten.

- Han er jo syk og får ikke behandling engang. Ikke noe friskt menneske gjør sånne handlinger som han har gjort, utbrøt kvinnen med bristende stemme.

Store skader
Kvinnen har invalidiserende skader etter den voldsomme eksplosjonen i Åssiden i Drammen. Hun plages av brannskader på overkroppen, armene og i ansiktet.

I tillegg har hun fremdeles glassbiter i øynene, glassbiter som én etter én sakte blir drevet ut av kroppen. En hånd er forkrøplet, og tobarnsmoren må hver dag til fysioterapi for å beholde den reduserte bevegeligheten hun ennå har.

Nå venter kvinnen på tre operasjoner som skal foretas før jul. I tillegg er hun forberedt på langvarig behandling for brannskadene hun er påført.

- Jeg vil egentlig bare videre med livet mitt og glemme at som er skjedd. Jeg er så sliten og lei av å kjempe mot den mannen, fortalte 37-åringen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.