RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik avviser Irak-uklarhet

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) gjorde det klinkende klart i Stortinget i dag at han støtter forsvarsminister Kristin Krohn Devolds uttalelser om de norske soldatene i Irak.

Statsministeren avviser enhver påstand om at det skal herske uklarhet om hva de norske styrkene i Irak kan være med på av militære aksjoner.

SV-leder Kristin Halvorsen tok opp spørsmålet under Stortingets muntlige spørretime. Hun mente at Bondevik selv har bidratt til det hun oppfatter som forvirring om retningslinjene.

Men statsministeren sa seg helt trygg på den framstillingen som forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) og utenriksminister Jan Petersen (H) har gitt. Han mente at det var NRK som hadde utløst forvirringen med sitt innslag om at norske soldater kan bli beordret til offensive oppgaver.

- Ingen tvil
– Jeg har nå satt meg nøye inn i regelverket, og det hersker ingen tvil. Norge har en egen avtale med Storbritannia, der det framgår at norske soldater bare kan bruke militær makt i selvforsvar av stabiliseringsstyrken. Dette er klinkende klart, og både riktig og logisk, sa Bondevik.

Halvorsen ble refset
I sitt svar gjorde et poeng av at Bondevik tydeligvis leste høyt fra et manuskript han har fått fra Forsvarsdepartementet. For denne slengbemerkningen pådro hun seg refs fra Stortingets visepresident Inge Lønning. Han mente at en slik kommentar fra Halvorsen var lite hensiktsmessig, særlig fordi Bondevik svarte i en muntlig spørretime. I denne spørretimen vet ikke politikerne som møter for å svare for seg hvilke spørsmål de vil få.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere