*Nettavisen* Nyheter.

Bondevik: Blomster til Mette-Marit

- Jeg vil sende blomsterhilsener i dag både til Rikshospitalet og til Slottet, smiler statsminister Kjell Magne Bondevik.

21.01.04 12:32

Statsministeren var ikke sen om å kalle inn til pressekonferanse etter at det var klart at kronprinsesse Mette-Marit fødte en datter klokka 09.14 i dag. Han fikk beskjed om begivenheten av Slottets hoffsjef klokka 10.00 i dag.

- Overlykkelige og slitne
- Vi gratulerer kong Harald og dronning Sonja med et nytt barnebarn og folket med en ny tronarving, sier Bondevik

- Hvordan tror du kronprinsparet har det nå, ville en av journalistene på pressekonferansen vite.

- Jeg tror at de er overlykkelige og at moren er veldig sliten. Jeg har jo opplevd fødsler selv, og vet at det er en kombinasjon av veldig lykke og å føle seg veldig sliten.

- Har du noen råd å gi kronprinsparet?

- Jeg vil være forsiktig med å gi råd, for vi andre lever i en helt annen situasjon enn kronprinsparet. Men barnet blir født inn i trygge omgivelser, og et hvert barn må få utvikle seg selv, sier Bondevik.

- Historisk jente
Statsministeren mener at fødselen er en historisk begivenhet, siden det er første gang en datter av Norges kronprinspar blir født som tronarving. Grunnlovens paragraf 6 ble i 1990 endret slik at begge kjønn nå har lik arverett til Norges trone. Barnet som nå er født, går derfor inn som nummer to i arverekken - etter sin far kronprinsen.

- Fødselen styrker monarkiets stilling, jeg tror republikanerne går dårlige tider i møte, smiler Bondevik som ikke har snakket med kronprinsparet ennå.

- Har du kjøpt en visittgave?

- Nei, ingenting er bestemt, men jeg vil sende den første blomsterhilsenen i dag fra meg både til Rikshospitalet og Slottet. Regjeringen sender våre varmeste hilsener til foreldre og barn, og ønsker dem alt godt, sier Bondevik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.