RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik dro til Sverige

Sist oppdatert:
Statsminister Kjell Magne Bondevik tok for seg unionsoppløsningen i 1905 og 100 år med svensk-norsk samarbeid under sine tale for dagen under den norske 17. mai-feiringen på Skansen i Stockholm.

Det bor over 30.000 nordmenn i Sverige. 17. mai tar en del av dem på seg finstasen og tar turen til Skansen i Stockholm for å feire den norske nasjonaldagen. I år fikk de selskap av Norges statsminister Kjell Magne Bondevik og Bjørg Bondevik.

Tonet ned striden

Unionsoppløsningen med Sverige i 1905 var et hovedtema da Kjell Magne Bondevik holdt tale for dagen, men han valgte å betone det norsk-svenske samarbeidet i disse hundre årene snarere enn selve unionsstriden og dens historie.

- Hundre år, ikke i strid og konfrontasjon, men 100 års konstruktivt samarbeid. 100 års selvstendighet. 100 års dialog og samspill, sa Bondevik.

Norsk-svenskt Hydro

Han trakk fram Norsk Hydro som et godt eksempel på svensk-norsk samarbeid. Da den norske industrigründeren Sam Eyde i 1905 var med og la grunnsteinen til den norske industrielle revolusjonen, var det med helt avgjørende drahjelp fra den svenske finansmannen Marcus Wallenberg.

- Mens det ble raslet med sabler på begge sider av grensen, satte norske og svenske forretningsfolk seg sammen og la grunnlaget for et norsk industrieventyr. sa Bondevik.

Se hele Bondeviks tale her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere