RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik fikk persisk teppe

Sist oppdatert:
Presidenten i Afghanistan ga Kjell Magne Bondevik et persisk teppe til 12.000 kroner. Les hele listen over gaver Bondevik har tatt med hjem.

Teppet fikk Bondevik i gave av president Hamid Karzai rett før jul 2002. Det viser TV 2 Nettavisens gjennomgang av statsministerens gaveliste.

Her er hele gavelisten

Gavelisten fra Bondeviks siste statsministerperiode - fra 23. oktober 2001 og til nå, viser at han har tatt med i alt 11 gaver hjem i privat eie.

Ba om takst
Statsministerens kontor (SMK) opplyser til TV 2 Nettavisen at det persiske teppet fra Karzai er taksert til 12.000 kroner.

Bondevik har også fått en annen av gavene han har tatt med seg hjem taksert. Det er en munk i keramikk, som fylkesordførermøtet i Rogaland overrakte Bondevik sommeren 2003. Munken er ifølge SMK taksert til 2000 kroner.

Rikelig med gaver
Hver gang Kjell Magne Bondevik er ute og reiser, strømmer det inn gaver til ham. Det drysser også gaver når statsministeren tar i mot besøk.

Gjennomgangen av listen viser at den dyreste gaven Bondevik har fått, og som han har tatt med seg hjem, er det persiske teppet.

Men det betyr ikke at det er den dyreste gaven noen har gitt statsministeren. Mange, og dyre gaver, havner aldri i Bondeviks hjem.

Gjennomgang viser at Bondevik har fått i alt 173 gaver. De 11 gavene han har tatt med hjem i privat eie i sin siste statsministerperiode utgjør dermed bare en mindre del av alle de registrerte gavene.

Her er gavene Bondevik har fått og tatt med seg hjem de siste tre årene:

¿ Eske med jazz-CD-er og fyllepenn fra president George Bush

¿ Marmor stempel, kaligrafi på risark, porselenste-sett, operamasker med mer - mottatt under offisielt besøk i Kina.

¿ Keramikk-krukke fra kunstneren under offisielt besøk Sør-Korea

¿ Persisk teppe fra Afghanistans president Hamid Karzai.

¿ Munk i keramikk, fra fylkesordførermøtet i Rogaland.

¿ Bok om fotball, fra Nederlands statsminister Jan Pieter Balkenende

¿ Innrammet bilde av barn, Athen OL – Right To Play

¿ Bilde m OL-kransen, fra arrangøren av Athen OL.

¿ Veggikon, fra Romanias statsminister Nastase

¿ To trekrakker, UN Hebitat under offisielt besøk i Kenya.

¿ T-skjorte og bok fra Mathare United

- Må skatte av alt over 500
Bondevik står fritt til å velge og vrake mellom flotte prydgjenstander mottatt under statsbesøk i Norge eller gaver han har fått på offisielt besøk i utlandet.

Men det finnes en hake:

- Vi opererer med en grense på 500 kroner. Det vil si at om gaver med en verdi over dette overtas privat, beskattes det overskytende beløpet, sier informasjonssjef Øivind Østang ved Statsministerens kontor til TV 2 Nettavisen.

Gavene Bondevik ikke tar med hjem, havner enten i monter på SMK eller i kjelleren i regjeringskvartalet.

Det betyr at Bondevik har måtte skatte av både det persiske teppet og munken han fikk i Rogaland. Dette er grunnen til at Bondevik har fått dem taksert.

Fører eget register
SMK har de siste årene ført et eget register over offisielle gaver til den norske statsministeren. Dette ble innført i mai 2002, etter forespørsel fra TV 2 Nettavisen om gavene.

TV 2 Nettavisens omtale av gavelisten den gang, førte til den såkalte elfenbensskandalen.

Saken viste at Bondevik brøt CITES-bestemmelsene fra 1976 om handel med truede dyrearter da han tok med seg to støttenner fra Nigeria og en elfenbenskrukke fra Mosambik etter sitt Afrika-besøk i februar 2000.

Saken ble politietterforsket, men senere henlagt. På gavelisten går det fram at de ulovlig innførte gavene er beslaglagt av Tollvesenet.

Flere sigar-gaver
Listen viser at flere er oppmerksomme på at Bondevik gjerne fyrer opp en sigar i ny og ne. I mai 2002 fikk Bondevik en sigareske i mørkt tre av Italias statsminister Silvio Berlusconi.

Også staben til den amerikanske presidenten har merket seg at Bondevik liker sigarer. I mai 2002 etter fikk Bondevik en sigarboks i skinn av George W. Bush. I oktober 2003 bidro presidenten i Nicaragua med en sigarboks til den norske statsministeren. Disse gavene har Bondevik beholdt på kontoret.

Ni gaver hjem i 1998
Gjennomgangen TV 2 Nettavisen har foretatt viser at Bondevik i sin første statsministerperiode (fra 05.11.1997 til 23.02.2000) tok med seg hjem i alt 22 gaver. Året 1999 falt Bondevik for ni gaver.

Her er listen over antallet gaver i privat eie i hele perioden.
2 private gaver 1997

9 private gaver 1998

8 private gaver 1999

3 private gaver 2000

1 privat gave 2001

3 private gaver 2002

1 privat gave 2003

6 private gaver 2004

Tok sølvtøy med hjem

Gavelisten fra Bondeviks første statsministerperiode, viste at svært mange av gavene han hadde tatt med til seg og kona Bjørg Bondevik i deres hjem privat var sølvtøy. Men den siste perioden har statsministeren latt det som glitrer stå igjen, og heller tatt med seg kunst og suvernirer.

Her er hele gavelisten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere