RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik forsterker mobbekampen

(Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)
Statsminister Kjell Magne Bondevik varsler forsterket kamp mot mobbing på arbeidsplassene.

- Nulltoleranse-prinsippet skal legges til grunn for arbeidet, sier statsministeren, som onsdag møtte toppene i arbeidslivets organisasjoner for å drøfte hva som kan gjøres for bli kvitt mobbeproblemer på arbeidsplassene.

Statsministeren sier det er enighet mellom regjeringen og organisasjonene om at kampanjen skal forankres i de enkelte bedrifter og innen rammen av avtalen om et Inkluderende Arbeidsliv (IA-avtalen).

Partene er enige om at den videre kampen i stor grad må gjøres til et ansvar for bedriftslederne og klubblederne.

Norman tar saken

Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman (H) skal overta hovedansvaret for samordningen av kampanjen:

- Vi ser for oss fire kanaler for det videre arbeid: ledelsen ved den enkelte bedrift, fagbevegelsen, klubbene og organisasjonene samt bedriftshelsetjenesten og verneombudene, sier Bondevik.

Han sier organisasjonene og regjeringen ikke legger opp til noen kortvarig kampanje. Arbeidet for å bli kvitt mobbingen i arbeidslivet vil bli langvarig og kontinuerlig, sier statsministeren.

Kanskje mer penger

Bondevik sier at han tror mye kan utrettes uten at det settes inn ytterligere midler.

- Men dersom det trengs skal vi nok finne fram til de midler og fond som måtte være til disposisjon for et slikt formål, sier Bondevik til NTB.

LO-leder Gerd-Liv Valla sier hun tror det vil trengs mer penger for å få fart på kampanjen.

- Mange små norske bedrifter har problemer med å skape forsvarlige arbeidsmiljø. Vi kan rette på dette ved blant annet å få fram mer penger til regionale verneombudsordninger, sier hun.

Hun sier Sverige gjennomgående har bedre ordninger på området enn Norge kan vise til.

Vil vurdere

NHO-direktør Finn Bergesen og LO-Leder Gerd-Liv Valla sier de fullt ut støtter opplegget for den videre kampanjen mot mobbing.

Bergesen sier at NHO i femten år har finansiert forskning om mobbing, og blant annet delfinansiert en undersøkelse som professor Ståle Einarsen ved Institutt for samfunnsforskning la fram for strategimøtet mellom statsministeren og organisasjonene onsdag.

- Dersom det blir behov for mer penger, tror jeg midlene mest naturlig bør komme over statsbudsjettet, sier Bergesen til NTB.

Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman (H) sier LO-lederens krav om mer penger til regionale verneombudsordninger er ett av spørsmålene som vil bli vurdert av en bred arbeidsgruppe som skal settes ned for å drive det videre arbeid.

LO-leder Gerd-Liv Valla sier hun også tror det vil være et godt bidrag til kampanjen mot mobbing dersom regjeringen skrinlegger noen av forslagene som det såkalte arbeidsmiljølovutvalget har fremmet.

I tillegg til NHO og LO deltok også lederne i sju andre store organisasjoner på møtet: YS, UHO, Akademikerne, Kommunenes Sentralforbund, arbeidsgiverforeningen NAVO og Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon. Også trygdeetaten, Arbeidstilsynet, og institutt for samfunnsforskning i Bergen var representert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere