RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen

Bondevik fortviler over sykefraværet

Sist oppdatert:
STATSMINISTERENS KONTOR (TV 2 Nettavisen): Økningen i sykefraværet har skapt «en fortvilende situasjon» foran revidert nasjonalbudsjett, mener statsminister Kjell Magne Bondevik.

Økningen i sykefraværet er i ferd med å torpedere avtalen mellom partene i arbeidslivet om å få ned sykefraværet med 20 prosent. Gapet mellom den antatte gevinsten av redusert sykefravær og de relle kostnadene er nå på ti milliarder kroner.

Statsminister Kjell Magne Bondevik mener utviklingen reduserer handlingsrommet for revidert budsjett som legges fram tirsdag.

- Hadde avtalen virket etter forutsetningene hadde vi hatt ti milliarder mer til disposisjon – hør det – ti milliarder mer. Det hadde løst alle våre budsjettproblemer. Dette er en fortvilende situasjon sa Bondevik under sin månedlige pressekonferanse i Oslo onsdag.

Så langt er det ikke aktuelt for regjeringen å foreslå endringer i avtalen om inkluderende arbeidsliv.

- Vi gir fortsatt avtalen en sjanse. Men vi må dessverre konstatere at utviklingen går motsatt vei, mener Bondevik, som mener "det snart må begynne å skje noe".

Skattesvikt
I tillegg til økte trygdeutgifter, svikter skatteinntektene på grunn av den lave lønnsveksten. Statskassen blir også mer slunken fordi lav prisstigning fører til lavere momsinntekter. Å ro revidert budsjett i havn blir derfor enn tøff oppgave.

- Regjeringen må finne inndekning. Det betyr at vi må kutte i noe, advarte statsministeren.

Stoltenberg
Kjell Magne Bondevik mener det fortsatt er muligheter for å få til en samlet avtale om revidert budsjett med Arbeiderpartiet men er forberedt på slalomkjøring for å få budsjettet i havn i Stortinget.

- En avtale hadde klart vært å foretrekke. jeg regner med at Arbeiderpartiet viser ansvar, sa Bondevik.

- Der er i folketrygden økningene er størst. Jens Stoltenberg liker det like dårlig som meg, la han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere