RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Bondevik i alkohol-møte

Sist oppdatert:
Statsminister Kjell Magne Bondevik legger ytterligere press på de nordiske statsministrene for å få minsket strømmen av billig alkohol til Norden.

Bondevik gjør et nytt forsøk på å danne en nordisk front for å skjerpe EUs alkoholpolitikk på Nordisk Råd i Stockholm mandag.

Optimist
Bondevik tok først opp saken da han møtte sine nordiske kolleger på Island i august. Senere fulgte sosialminister Dagfinn Høybråten opp.

– Jeg er blitt mer optimist i løpet av tiden som er gått siden møtet på Island. De nordiske helse- og sosialministrene har nå lagt en rapport på bordet som gir grunnlag for håp, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I rapporten pekes det på at de lave minimumsavgiftene på alkohol i EU må heves og at de høye innførselskvotene mellom de forskjellige EU-landene må senkes.

Dominoeffekt
Men en svensk utredning foreslår nå at spritavgiftene bør settes ned med 40 prosent.

Sveriges statsminister Göran Persson har også gått langt i å antyde at svenskene blir tvunget til å sette ned avgiftene, som følge av den såkalte dominoeffekten. Mens nordmenn reiser til Sverige og handler billig alkohol, reiser svenskene til Danmark og Finland. Danskene blir igjen presset av tyskerne, som på sin side valfarter til Polen.

– Det er viktig at vi nå har fått en felles nordisk forståelse av problemet med dominoeffekten, og at dette må tas opp med EU, sier Bondevik til ANB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere