RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik i Quislings bunker

Sist oppdatert:
Med Ap-leder Jens Stoltenberg hakk i hæl dukket statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) ned i Quislings bunker på Bygdøy i dag.

Anledningen var åpningen av det nye holocaust-senteret i Villa Grande, som var Maria og Vidkun Quislings privatbolig i årene fra 1941 til 1945 og også fungerte som kontor og representasjonsbolig for NS-lederen. Nå har bygningen fått en funksjon med et helt annet fortegn enn under krigen.

Senteret for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge (HL-senteret) overtok i dag formelt nøklene til Villa Grande. Statsbygg og arkitekt Fredrik Torp har hatt ansvaret for et omfattende oppussingsarbeid som har vært nødvendig etter mange år med forfall.

- Lykke til med et spennende arbeid og med bruken av Villa Grande! La meg også gratulere Statsbygg med en vellykket rehabilitering. Vi ser alle med forventing fram til den offisielle åpningen av utstillingen her på Villa Grande om et år, sa statsministeren i sin tale.

Les hele talen her.

Han hadde følge av blant andre statsrådene Einar Dørum og Kristin Clemet samt stortingsrepresentant og Ap-leder Jens Stoltenberg. Alle fikk også en kikk ned i Quislings bunker under Villa Grande.

HL-senteret får en utstillingsdel og en forskningsdel. Forskningsdelen skal bygge sin aktivitet på studier av Holocaust på den ene side og livssynsminoriteters stilling i Norge på den annen.

Senteret for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge vil i den planlagte utstillingen plassere folkemordet på de europeiske jødene i en historisk sammenheng med andre folkemord og massemord. Alle offergrupper skal vies plass: sigøynerne, de psykisk uhelbredelige, millioner av sivile sovjetborgere og sovjetiske krigsfanger, de som gjorde motstand på politisk og religiøst grunnlag, homofile, Jehovas Vitner og de hundretusener som ble drept som gisler.

Mer informasjon på HL-senterets hjemmeside.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere