Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik lamslått, Jagland sint

- Jeg er lamslått og sjokkert, sier statsminister Kjell Magne Bondevik, mens Thorbjørn Jagland reagerer med «voldsom sorg og voldsomt sinne» på drapet i Sverige.

Halv seks torsdag morgen døde Sveriges utenriksminister Anna Lindh, etter at hun ble knivstukket på et kjøpesenter i Stockholm onsdag ettermiddag.

Norske topp-politikere reagerer på nyheten med sjokk og vantro.

- Dette er et angrep på det åpne, nordiske samfunnet. Det er klart en fare for at den åpenheten vi er vant til, blir svekket etter dette, sier Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen.

- Må vi virkelig lukke samfunnet mer? spør statsministeren.

- Våre samfunn er så like at vi ikke kan utelukke at noe slikt kan skje her også.

Energisk og sympatisk
Gjennom sin statsministerkollega Göran Persson visste han at Anna Lindh var en svært godt likt politiker.

- Persson beskrev henne som en av de han satt aller mest pris på i regjeringen. Et markant og veldig energisk menneske med stor innnsikt, sier Bondevik, som selv møtte Lindh i Norge for ett år siden.

- Vi hadde et møte på mitt kontor i fjor høst, og jeg fikk et veldig godt inntrykk av henne som en sympatisk og dyktig politiker. Nå tenker jeg først og fremst på Anna Lindhs familie, sier Bondevik.

Han var i kontakt med Persson onsdag kveld og uttrykte sin medfølelse, og vil prøve å ringe sin statsministerkollega igjen i dag. Det er foreløpig uklart om Bondevik selv stiller i Lindhs begraveles, men noen fra Regjeringen vil delta, sier Bondevik.

Eneste med beskyttelse
Selv er han den eneste i den norske regjeringen som har livvakt med seg hvor enn han ferdes.

- Har du selv fryktet at noe slikt kunne ramme deg?

- Jeg har aldri vært direkte redd, men det er klart at jeg har opplevd noen personer som truende. Stort sett føler jeg meg trygg, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

- Vil du nå vurdere om også flere av dine ministre skal få bedre beskyttelse?

- Det lar jeg bli opp til politiet å vurdere. Jeg vil ikke anmode om det, men jeg er sikker på at de vil gå grundig gjennom sikkerhetssituasjonen, sier Bondevik.

Petersen i sjokk
- Anna Lindh var en strålende utenriksministerkollega som jeg satte stor pris på. Det er ingen tvil om at Sverige har mistet en av sine beste politikere, sier utenriksminister Jan Petersen (H).

Petersen mottok dødsbudskapet på sin reise i Mexico torsdag morgen. De siste årene har han lært sin kollega å kjenne gjennom mange møter og telefonsamtaler. Sist møtte han henne under utenriksminstermøte i Riga for noen måneder siden.

- Vi representerte to forskjellige partier, men utviklet likevel et godt samarbeid. Anna Lindh var veldig lett å samarbeide med. Hun gikk alltid rett inn i kjernen av spørsmålene og hadde betydelig kunnskaper. Hun var ikke for mye utenomsnakk og formaliteter men diskuterte sakene enkelt og greit, sier Petersen.

Petersen mottok beskjeden om at hun hadde blitt knivstukket onsdag kveld. At hun døde torsdag morgen kom som et lite sjokk.

- Nå må jeg sette meg ned og summe meg litt. Tankene i dag gå r til familien i Sverige. Dette er et sjokk, sier Petersen til TV 2 Nettavisen.

"Vanskelig å finne ord"
- Først nå går det opp for meg hvilken grotesk handling dette er. Det er vanskelig å finne ord, sier Thorbjørn Jagland, leder av utenrikskomiteen, til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at drapet ikke får umiddelbare konsekvenser for sikkerheten til norske politikere.

- Det er viktig ikke å ta noen overilte beslutninger, sier Jagland, som tror Sverige og Norge er litt forskjellige når det gjelder angrep på politikere, og viser til drapet på Olof Palme og en fagforeningsleder for noen år siden.

- Nå er det først og fremst viktig å få vite hvem som har gjort dette, og motivene bak, sier Arbeiderparti-politikeren.

Frykter økt avstand

- Dette er fryktelig tragisk og trist. Hele det norske politiske miljøet kondolerer hennes familie og det svenske folk, sier nestleder i SV, Øystein Djupedal.

Djupedal kjente ikke Anna Lindh personlig, men har truffet henne på møter i Nordisk Råd og fulgt med i hennes politiske karriere.

- Hun var en av de mest respekterte politikerne. Dette er et virkelig tap for Norden, sier Djupedal, som nå frykter at avstanden mellom politikere og vanlige folk øker.

- Jeg frykter at det nå vil komme flere svarte biler, og sikkerhetsfolk, sier han.

- Ripper opp i Palme-saken
- Dette er veldig tragisk, sier Frp-formann Carl I. Hagen, som mener knivdrapet er et angrep på det åpne svenske demokratiet.

- Det er vanskelig å vite om Anna Lindh er blitt offer for en person i psykisk ubalanse, et tilfeldig ransoffer eller om det er et planlagt attentat. Drapet ripper opp i Palme-saken, og vil være en veldig stor påkjenning for det svenske politiet hvis de ikke makter å oppklare saken først, sier Hagen.

Han vil ikke svare på hvor mange drapstrusler han har mottatt selv.

- Jeg har aldri hatt sikkerhetsopplegg rundt meg, sier Hagen, som frykter at en eventuell skjerpelse av sikkerheten rundt norske politikere vil svekke rekrutteringen.

Frp-formannen synes det er en uvirkelig tanke hvis han skulle gå på Rimi eller restaurant med sikkerhetsvakter.

Engasjert i Norden-spørsmål

- Anna Lindh etterlater seg et stort tomrom i hele Norden. Hun var sterkt engasjert i det nordiske samarbeidet og i Barentssamarbeidet. I år 2003 har hun hatt ledervervet både for samarbeidet mellom de nordiske utenriksministrene og for Barentssamarbeidet, sier Nordisk Råds president, Inge Lønning fra Høyre.

- Anna Lindh var en usedvanlig høyt respektert og avholdt politiker, ikke bare i Sverige, men også i Norden og resten av verden. Nordisk Råd kondolerer Sverige, den svenske regjering og det svenske folk med tapet av en lysende politisk lederskikkelse, sier Lønning.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk