Gå til sidens hovedinnhold

Bondevik ønsker lykke til i Iran

GARDERMOEN (TV 2 Nettavisen): Ni norske redningshunder fikk en SMS med lykkeønskninger fra statsministeren før de vender snuten mot de jordskjelvrammede områdene i Iran lørdag.

Ni hunder og 29 mennesker reiste fra Gardermoen klokken 13:30 lørdag. Reisen vil ta mellom åtte og ti timer. For noen av hundeeierne var dette første turen til et katastrofeområde

- Jeg ønsker dere lykke til. Det er flott at dere stiller opp, sto det i tekstmeldingen statsminister Kjell Magne Bondevik sendte politisk rådgiver David Hanssen, som bragte beskjeden videre. Hanssen, som er politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, var til stede på Gardermoen.

Svært tøff jobb
Litt etter klokken 13 lørdag forlot et norsk militærfly Gardermoen med kurs mot katastrofeområdet i Iran. Ombord var det 29 mennesker og ni spesieltrente hunder. Disse skal søke etter overlevende i ruinene.

Det er en svært tøff jobb som venter både tobente og firbente nordmenn. Hundefører Astrid Hauge har med sin nylig opplærte tispe Thelma.

- Hunden er opplært til å lete fram alt fra lik i laviner til overlevende i ruinhauger, sier hun til TV 2 Nyhetene.

For mange av hundene og deres eiere er dette første oppdrag i utlandet.

- Vi er spent fordi dette er første gangen vi får gjort et slikt oppdrag, mens samtidig reiser vi til Iran med blandede følelser. Vi er forberedt på å se mye elendighet i ruinene, sier hundefører Evy Christiansen Kvisberglien.

Reiser på kort varsel
Ikke bare Norges hundeelite er på vei til Iran. Lørdag kveld like før midnatt norsk tid lander hjelpepersonell fra Oslo brann- og redningstjeneste og Norsk luftambulanse i Iran. Alle de 29 utsendte har blitt varslet på svært kort tid.

Flyet er lastet med fem tonn utstyr og mat. Nå mannskapene er på plass i Bam, starter redningsarbeidet umiddelbart.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar