*Nettavisen* Nyheter.

Bondevik redegjør i Stortinget

Statsminister Kjell Magne Bondevik kommer til å redegjøre for hvordan regjeringens katastrofearbeidet skal granskes overfor Stortinget mandag neste uke.

04.01.05 17:56

Dette opplyste justisminister Odd Einar Dørum på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Dørum bekreftet at regjeringen vil legge fram resultatet av den uavhengige granskingen sammen med regjeringens vurderinger og tilrådinger i en egen stortingsmelding.

På sitt beste
Frp har krevd at Stortinget får ansvaret for granskingen, slik at det i ettertid ikke blir stilt spørsmål ved om den er fullstendig uhildet. Dette avviser regjeringen, men Dørum lover et tett samarbeid med de parlamentariske lederne på Stortinget.

- Det er det politiske Norge på sitt beste når vi i felleskap velger å belyse oss selv, sa Dørum.

Bondevik kommer med en foreløpig redegjørelse når Stortinget åpner igjen førstkommende mandag, etter en minnestund for ofrene etter flodbølge-katastrofen.

Krever rask melding
Både Ap og SV støtter statsministeren i at Frp bryter enigheten som ble oppnådd om granskingen på møtet mellom statsministeren og de parlamentariske lederne mandag.

Ap og SV går med på at regjeringen får ansvaret for granskingen, men forutsetter at oppnevningen av kommisjonen skal godkjennes av partiene på Stortinget.

De krever at granskingen går raskt, og at granskingskommisjonens rapporten blir frigjort så snart den er ferdig.

Det er vanlig rutine at slike rapporter blir offentlige samtidig som de overrekkes til regjeringen, opplyster Statsministerens kontor.

Halvorsen overrasket
- Jeg skjønner ikke hva Frp driver på med. Dette var vi enige om i går, sier SV-leder Kristin Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

- Kan ikke dette likegodt gjøres slik Frp foreslår?

- Det er to måter å gjøre det på. Stortinget kunne gjort det selv, men hovedpoenget er at det bør settes ned et utvalg alle har tillit til. En fremdriftsplan alle er enig om og et mandat som gjør at alle er trygge på at ingen ting blir holdt tilbake, fortsetter Halvorsen.

Hun mener det er et stort poeng at alle er enige i en vanskelig situasjon der det er mye å kritisere den norske beredskapen for.

Krangel
Frps gruppestyre besluttet tirsdag å anmode regjeringen om at Stortinget får det endelige ansvaret for å utforme mandatet, oppnevne medlemmer og sette tidsrammene for en uavhengig kommisjon.

Kommisjonen bør avgi sin rapport direkte til Stortinget, mener Frp.

Dermed har Frp brutt den politiske freden etter katastrofen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Regjeringen gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis den ikke overlater ansvaret for evalueringen til Stortinget, mener Frps parlamentariske nestleder.Siv Jensen.

- Regjeringen bør stoppe opp et lite øyeblikk og se verdien av at man flytter dette over til Stortinget. Det er i forbindelse med tidligere granskinger kommet påstander om at informasjon er holdt tilbake. Jeg er redd det vil kunne skje igjen. Det skaper en veldig vanskelig situasjon for de etterlatte, sier Jensen til TV 2 Nettavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.