RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik skylder 24 milliarder

(Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX)
Sist oppdatert:
Neste år må Bondevik-regjeringen punge ut svimlende 24 milliarder kroner for å oppfylle sine egne løfter. Kjell Magne Bondevik innrømmer at han har et problem.

Den Høyre-dominerte regjeringen måtte oppgi planene om skattekutt på noen hundre millioner kroner da Bondevik & co. inngikk budsjettforlik med Arbeiderpartiet i helga. Dermed må regjeringen gi 12 milliarder kroner i skatteletter i budsjettet for 2005 for å holde skatteløftene som ble gitt i Sem-erklæringen.

Bondevik: - Krevende

I tillegg venter et hav av andre regninger. Til sammen må Bondevik ut med 24 milliarder ekstra neste år dersom han skal holde det han har lovet, viser en gjennomgang foretatt av VG. De største utgiftspostene er en storsatsing på kollektivtrafikk og veier, mer til forsvaret, mer til bistand og mer til skolene.

Statsministeren medgir at han har et problem.

- Vi er klar over at det blir krevende å nå mange mål, sier han, og understreker at skattelettelser ikke er i noen særstilling i forhold til de andre målene regjeringen har satt seg.

- Umulig å oppfylle skatteløftene

Dermed kan de se mørkt ut for de lovede skattelettelsene på 12 milliarder. FrP-formann Carl I. Hagen og Ap-formann Jens Stoltenberg tror det blir umulig.

- Sem-erklæringen er død, sier Hagen til VG.

- Selv Høyre ser nå at det ikke går å oppfylle skatteløftene, supplerer Stoltenberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere