RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik sørger over god venn

Statsminister Kjell Magne Bondevik uttrykker stor sorg ved president Boris Trajkovskis død. Den makedonske presidenten skulle ha besøkt Norge om knapt tre uker.

- Det er med stor sorg jeg har fått vite at Makedonias president og min gode venn, Boris Trajkovski, er omkommet i en flyulykke. Makedonia har mistet et statsoverhode og en president som viet sitt liv til forsoningen mellom folkegruppene på Balkan, og i denne nye staten som oppsto etter Jugoslavias sammenbrudd, sier Bondevik ifølge NTB.

Han beskriver Trajkovski som en mann med et internasjonalt utsyn og en sjelden evne til å skape god kontakt med andre.

- Han hadde mange venner blant Europas stats- og regjeringssjefer, blant politikere og diplomater, sier Bondevik.

Skulle til Norge
Trajkovski skulle ha kommet på besøk til Norge om snaut tre uker, og Bondevik snakket for få dager med ham på telefon om opplegget for besøket. Så sent som i 2002 var han forrige gang i Norge, blant annet på middag hjemme hos Bondevik og kona Bjørg.

- Jeg har møtt Trajkovski ved en rekke anledninger, og han var en av de statsledere jeg jevnlig har hatt telefonkontakt med. Vi hadde lange diskusjoner om blant annet viktigheten av å ha en verdibasert politikk. Vi var ofte på linje, og ved hans bortgang har jeg mistet en høyt skattet samtalepartner og en god venn, sier Bondevik.

Styrtet i Bosnia
Den 47 år gamle makedonske presidentens fly styrtet torsdag formiddag i Bosnia, og alle de ni om bord mistet livet. Været i området var svært dårlig da flyet forsvant fra radaren.

Bondevik sier at Trajkovski hadde en betydelig del av æren for den såkalte Ohrid-avtalen fra 2001, som gjorde slutt på den sterke uroen som i flere måneder hadde hersket mellom det slaviske flertallet og det albanske mindretallet i Makedonia.

Kronprinsregenten kondolerer
Kronprinsregenten har sendt sine kondolanser til Makedonias fungerende president.

I telegrammet uttrykker kronprins Haakon sin og det norske folks dype medfølelse med det makedonske folk i forbindelse med president Boris Trajkovskis plutselige bortgang.

Den makedonske presidenten som omkom i en flystyrt torsdag, skulle ha besøkt Norge om tre uker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere