RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik tar selvkritikk

Foto: Berit Almendingen
Sist oppdatert:
Statsminister Kjell Magne Bondevik innrømmer for første gang at det tok for lang tid før Regjeringen sendte nok folk til katastrofeområdene. Men noen nasjonal enhet for å hanskes store kriser vil han ikke ha.

- Så stor som katastrofen ble - og den vokste i omfang - kan vi i ettertid si at vi burde sendt flere folk, og at vi burde gjort det raskere, sier Bondevik til VG. Han legger til at det helt klart er ting Regjeringen kunne gjort annerledes.

- Regjeringen kritisk til UD
VG kjenner til at mange i Regjeringskvartalet har vært kritiske til Utenriksdepartementet, med utenriksminister Jan Petersen og utenriksråd Bjarne Lindstrøm i spissen, sin evne til å reagere raskt og ubyråkratisk. Bondevik og resten av Regjeringen er ifølge avisen internt krystallklare på at de fikk lite og for dårlig informasjon om katastrofens omfang de to første døgnene.

Bondevik sier UD helt sikkert bør moderniseres, men at han for å ikke gå inn på utenriksministerens ansvarsomrode ikke vil si mer om dette.

Ny UD-sjef
Avisen melder også at det blir diplomaten Tarald Brautaset (58) som skal etterfølge utenriksråd Bjarne Lindstrøm som øverste embedsmann i departementet når Lindstrøm blir ambassadør i London. Brautasets hovedoppgave blir å gjenopprette tilliten til UD.

Vil ikke ha krisehåndteringsenhet
Høsten 2002 ba Stortinget regjeringen om å utrede opprettelsen av en egen krisehåndteringsenhet som kan håndtere og ta ansvar ved nasjonale kriser og katastrofer. En slik enhet vil ikke Bondevik ha, skriver Stavanger Aftenblad.

- Det vil bare forkludre og ødelegge linjeansvaret for departementene og statsrådene, fastslår statsministeren ovenfor Stavangeravisen.

Kåre Willoch tok som leder av Sårbarhetsutvalget til orde for et eget innenriksdepartement til å oppfylle denne funksjonen. Så langt er det bare FrP som har stilt seg bak Willochs forslag. I stedet ba Stortinget i en merknad regjeringen om å utrede en eventuell krisehåndteringsenhet. Dette ble åpenbart ikke betraktet som spesielt forpliktende, og merknaden ble lagt i en skuff i regjeringskvartalet, skriver Aftenbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere