*Nettavisen* Nyheter.

Bondevik torpederte Foss

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Finansminister Per-Kristian Foss påstand om at det aldri har vært bedre styring over forsvarsbudsjettet ble i dag lagt død av regjeringssjefen selv.

02.03.05 15:33

- Det har aldri vært bedre økonomisk styring i Forsvaret enn under denne statsråd, hevdet finansminister Per-Kristin Foss i Stortingets spørretime 20. november i fjor.

Han forsvarte galant sin partifelle Kristin Krohn Devold under en av de mange stormene mot henne i Stortinget.

Opposisjonen lot i dag ikke anledningen gå fra seg til å pirke i den lite treffende uttalelsen fra finansministeren i fjor høst.

I den muntlige spørretimen måtte statsministeren svare på hvordan han vurderer påstanden fra Foss.

- Etter overskridelsene på 2004-budsjettet kan vi ikke si at styringen aldri har vært bedre, fastslo Bondevik kontant.

Foss taus
Finansministeren nektet for noen dager siden å svare på TV 2 Nettavisens spørsmål om uttalelsen, som vakte oppsikt også i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Ordene falt etter avsløringer om utstrakt bruk av konsulenter i Forsvaret, rause sluttpakker og inflasjon i oppgradering av offiserer.

Etter Bondeviks brutale torpedering i dag må Foss spise i seg ordene.

- De blir stående i et litt merkelig lys, kommenterte SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal i Stortingets spørretime i dag.

Tøff storm
På et pressetreff etter spørretimen innrømmet statsminister Kjell Magne Bondevik at knapt noen av hans statsråder har vært utsatt for så hardt vært som den stormen som nå raser mot forsvarsminister Kristin Krohn Devold

- Det er nok en av de tøffeste rundene noen statsråd har vært igjennom. Det er det ingen tvil om, sier han.

Bondevik understreker at Krohn Devold har statsministerens støtte, samtidig som han overlater til Stortinget å behandle saken og trekke konklusjonene.

- Uansett storm, så har statsråden krav på rettferdig behandling, både fra statsministeren og Stortinget.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Forhastet
Bondevik mener det er forhastet av kontrollkomiteen å konkludere med at Krohn Devold har brutt informasjonsplikten ved å la være og informere Stortinget om brevet fra Forsvarsstaben 18. november i fjor. I brevet blir Forsvarsdepartementet advart mot den raske nedbemanningen.

- En del av kritikken mot at hun skulle advart tidligere er urimelig, sier han.

Statsministeren viser til at Krohn Devold og forsvarssjef Sigurd Frisvold etter en dialog ble enige om nedbemanningen.

- Med den kunnskapen jeg har i dag ser jeg ikke at det har vært noen brudd på informasjonsplikten. Jeg har stilt opp for mine statsråder før, og er beredt på å gjøre det igjen. Men nå synes jeg vi skal la saken bli behandlet på vanlig måte, og så får vi komme tilbake til det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Har ansvar uansett
Forsvarsminister Kristin Krohn Devold har gjentatte ganger understreket at hun ikke kjente til at Forsvaret gikk mot et dundrende underskudd i 2004.

Bondevik fastslår i dag at en statsråd alltid har ansvaret for det som skjer i departementet og underliggende etater, selv om statsråden ikke har vært informert om kritikkverdige forhold.

- Jeg pleier å si til mine statsråder at dere er ansvarlig for alt som skjer. Også om et postbud skulle levere posten feil og det får fatale følger, så er det ditt ansvar. Så tøft er det å være statsråd.

Kan ta tid
Statsministeren advarer mot at Stortinget blander sammen Riksrevisjonens underkjennelse av 2003-budsjettet og overskridelsene på 2004-budsjettet. Han viser til at det er 2003-budsjettet Stortingets kontrollkomite har til behandling.

- Jeg minner om at Stortinget vil få 2004-budsjettet til behandling, og at Riksrevisjonen vil ettergå det.

Dersom kontrollkomiteen følger dette rådet ryker fristen for å behandle komiteens innstilling i Stortinget,14. mars.

Statsministeren gir uttrykk for at han kan leve med at Krohn Devold blir holdt på pinebenken i måneder.

- Jeg har tenkt på det meste i denne saken, inkludert det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag