*Nettavisen* Nyheter.

Bondevik varsler sin avgang

Kjell Magne Bondevik varsler at han vil gå av dersom valgprognosene nå holder seg. Også de andre borgerlige lederne innser at slaget er tapt.

13.09.05 08:26

Spørsmålet var den naturligste starten på den mest spennende partilederdebatten i manns minne: Går Kjell Magne Bondevik av som statsminister?

Og statsministeren gikk langt i å innrømme valgnederlaget.

- Dersom valgresultatet blir slik prognosene nå peker på, vil jeg ta konsekvensen av dette og innlevere min avskjedssøknad til kongen, sa Bondevik, som dermed er ute av norsk politikk etter 32 år.

- Jeg ønsker å takke mine samarbeidspartenere for samarbeid, samhold og lojalitet. Det eneste regjeringen som sitter gjennom hele perioden siden 1969. Dette tyder på godt samarbeid, sa Bondevik.

Stolteberg klar
Han pekte på at Hagens personangrep mot shans person ikke har hjulpet i valgkampen. Men Bondevik var samtidig raus og gratulerte både Hagen og Ap-leder Jens Stoltenberg med strålende valgresultater.

Jens Stoltenberg gjentok sin seierstale fra tidligere mandag kveld.

- Vi hadde to mål for denne valgkampen. Det ene var fremgang for Arbeiderpartiet, og det har vi klart. Det andre målet var å få til en flertallsregjering på sosialistisk side, og også dette målet ser ut til å være innen rekkevidde, sa Stoltenberg.

- Kan gi Stoltenberg råd
Kjell Magne Bondevik påpekte under debatten at Jens Stoltenberg ikke tidligere har ledet noen flertallsregjering. Han takket sin hovedmotstander for kampen, og sa seg villig til å gi noen råd på veien.

- Jeg gir gjerne Stoltenberg noen råd under hånden, dersom han ønsker det, sa Bondevik med et smil.

Stoltenberg svarte Bondevik med like stor høflighet og respekt.

- Jeg vil først takke Kjell Magne Bondevik for en veldig god valgkamp, sa Stoltenberg før han gav Bondevik noe rett i sin analyse. Samtidig varslet han delvis tøffe forhandlinger med sine partnere.

- Alle tre partiene skal sette sitt preg på den plattformen vi forhandler. Alle tre partiene har vært enig om at velgerne skal si sitt, og at det vil få betydning for forhandlingene, sa Stoltenberg.

- Seier med bismak
Frp-leder Carl I. Hagen var ikke nådeløs i sin kritikk av de andre ikke-sosialistiske partiene og fremhevet at selv om resultatet skulle snu seg til fordel for de borgerlige på slutten av opptellingen, ville det ikke være aktuelt å støtte en ny Bondevik-regjering.

- Dette er en seier med bismak. Jeg har oppnådd noen drømmer. Vi har fått det beste valgresultat noensinne mens jeg er partileder. Men de andre drømmene var at vi også skulle ha et ikkesosialistisk flertall og at det skulle resultere i en ikkesosialistisk regjering, sa Hagen.

Han avviste likevel at han har kommet med angrep direkte mot Bondevik.

- Jeg har bedt deg om å akseptere at du har stått i veien for et ikkesosialistisk samarbeid. Derfor var det utenkelig for oss å gå inn i en valgkamp med å si at vi vil støtte deg, sa Hagen til Bondevik under debatten.

Jens sine damer sier ja
Med noen forbehold står fortsatt både SV og Senterpartiet fast på regjeringsambisjonene etter valget.

Kristin Halvorsen åpnet med å beklage at partiet har gått så mye tilbake som det har gjort, men hun står fortsatt fast på at SV vil gå i regjering med Arbeiderpartiet, til tross for et relativt svakt valg.

- Vi har slåss i mange år for å være med i en flertrall konstellasjon. Nå har vi mulighet for å få gjennomslag for for eksempel skolepolitikken, sa Halvorsen.

Også Åslaug Haga står fast på regjeringsdeltakelse, selv uten medvind i seilene. Men hun vil stille krav.

- For oss må regjeringen være tilstrekkelig grønn for at vi skal gå inn, sa Haga.

Skylder på Hagen
Bondeviks regjeringspartner Lars Sponheim (V) er ikke tvil om hva som er skyld i de borgerliges nederlag.

- Hagen er et bidrag til at vi ikke fikk frem mer av medaljens bakside på den andre siden, sa Sponheim.

Han sa samtidig at Bondeviks avgjørelse om å ikke samarbeide tettere med Fremskrittspartiet den siste perioden ikke var statsministerens egen beslutning.

- Bondevik har vært vår felles statsminister. Vi står alle bak det, sa Venstre-lederen.

Annerkjenner nederlag
- Alt tyder jo på at slaget er tapt for Høyre og regjeringen hvis ikke ligger noen bomber her som vi ikke vet om. Men jeg er litt fandenivoldsk på dette, sier Høyre-leder Erna Solberg, og viser til tidligere valg der Høyre har vunnet og tapt.

- Jeg ser fram til 2009.

Solberg sa også at Høyre i opposisjon vil prioritere de saker de setter høyest, og at hun er stolt av det de har fått til i regjeringen.

- Vi anerkjenner nå at vi har gjort et dårlig valg. Nå ser vi i spenning fram til Soria Moria der den rødgrønne forundringspakken vi ikke vet hva inneholder vil bli åpnet, sier Solberg.

Valgthriller
Partilederne ankom Stortinget med et kobbel av pressefolk i hælene. Ti minutter etter midnatt startet debatten om hvem som skal styre landet de fire neste årene. Og mens debatten pågår, fortsetter valgthrilleren minutt for minutt.

Du kan også følge den særdeles spennende debatten på web-tv.

Blant annet faller Senterpartiets leder, Åslaug Haga, inn og ut i Akershus. Hver stemme teller. I Vest-Agder er det kun en håndfull stemmer som kan avgjøre om Arbeiderpartiet beholder det nyervervede mandatet i fylket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag