RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik vil ikke ha mobbedomstol

Sist oppdatert:
Bondevik vil ikke bringe inn rettsvesenet dersom barn blir utsatt for mobbing i skolen. - Klag heller til fylkesmannen, sier han.

Den nye svenske loven som kan stille ledelsen ved skolen til rette overfor en domsstol, og som gir skolebarna lovfestet rett til skadeerstatning, faller ikke i smak hos verken statsminister Kjell Magne Bondevik eller utdanningsminister Kristin Clemet.

Forebygge

På torsdagens pressekonferanse om status for Manifest mot mobbing, mente Bondevik at forbyggende arbeid og interne sanksjoner innad i skolen var de beste tiltakene mot mobbing.

- Vi skal ikke bringe inn advokater eller rettsliggjøre denne prosessen på noen som helst måte. Det å bringe domsstolene inn i bildet, er uaktuelt, sa Bondevik.

Sanksjoner
- Hvilke konkrete sanksjoner blir tatt i bruk ved norske skoler?

- Hver enkelt skole bør bli enige om hva som skal gjøres dersom elever blir mobbet. Dersom en skole ikke bryr seg, må man ta det derfra. Hendelsesforløpet er at eleven sier fra til læreren, så sier læreren fra til rektor. Dersom klagen ikke tas alvorlig nok, får man eventuelt ta saken videre til fylkesmannen, sa statsministeren.

- Noen hundre millioner ekstra
I Sverige er 15.000 nye lærere og spesialister satt inn for å styrke barnas trivsel, og fra 2004 bevilger svensk regjering fem millioner kroner til kampen mot mobbing. Aps udanningspolitiske talskvinne, Karita Bekkemellem Orheim, har sagt til TV 2 Nettavisen at hun savner penger til Bondeviks mobbeprosjekt.

- Det er bevilget noen hundre millioner ekstra til generell satsing i norske skoler, og noen av disse midlene blir brukt til blant annet kampen mot mobbing, sa Clemet.

Utdanningsministeren fortalte også at antall spesiallærere var styrket, og at de fleste lærere var kurset i problematikken rundt mobbing. I tillegg viste Clemet til lovtillegget som ble innført 1.april, som sier at alle barn skal beskyttes mot psykisk plaging i skolen, ikke bare fysisk.

Ingen valgsammenheng

Undervisningsminster Kristin Clemet, Per Isdal, forfatterene av boka Vold i Skolen, og statsminister Kjell Magne Bondevik var populære blant barna under dagens pressekonferanse.
Undervisningsminster Kristin Clemet, Per Isdal, forfatterene av boka Vold i Skolen, og statsminister Kjell Magne Bondevik var populære blant barna under dagens pressekonferanse.

På spørsmål fra pressen om torsdagens pressekonferanse og kampen mot mobbing er et tappert forsøk på å skape god PR etter rekordlav valgoppslutning for KrF, var svaret konsekvent nei.

- Jeg tror ikke vi skal bringe valgkampen inn i dette her. Dette han ingen sammenheng med det, sa Bondevik.

Statsministeren innrømmet riktignok å ha blitt beskyldt for å være naiv med sitt mål om mobberfrie skoler innen 2004. Han sto imidlertid fortsatt fast ved at ”visjonen om nulltoleranse for mobbing” er realistisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere