RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bondevik vurderer å hoppe av

- Jeg er på vei inn i tenkeboksen, sier statsminister Kjell Magne Bondevik etter ni perioder på Stortinget.

Statsministeren vurderer i disse dager sin egen politiske framtid, men selv om han skulle si nei til stortingsnominasjon, kan han fortsette som statsminister.

- Jeg er på vei inn i tenkeboksen, sier han til NTB.

Til sommeren skal han fortelle nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal om han tar en ny periode på Stortinget. Det blir i så fall hans niende som fast representant. 56 år gamle Bondevik ble innvalgt første gang i 1973, 26 år gammel.

Annen karriere frister også
I forrige nominasjonsrunde tvilte han seg fram til et ja. Da var han fristet av tanken på en yrkeskarriere utenfor politikken, fortrinnsvis for å jobbe med utvikling og menneskerettigheter.

Selv om han skulle si nei til stortingsnominasjon, kan han likevel være partiets statsministerkandidat ved valget i 2005.

- Det er ikke en nødvendig sammenheng mellom å sitte på Stortinget og å være statsminister, men det er jo det vanlige, sier han.

Dårlig valg
KrF gjorde et historisk dårlig lokalvalg. Kjell Magne Bondevik forstår at det ble vanskelig for Valgerd Svarstad Haugland å fortsette som KrF-leder etter kritikken fra egne rekker. Statsminister Bondevik vurderte likevel ikke å trekke seg:

- Jeg synes ikke resultatet fra et lokalvalg skal få avgjøre et regjeringsspørsmål. Og et stort flertall i granskingsutvalget konkluderte med at partiet bør fortsette i regjering, sier han.

Irak-krigen
Krigen i Irak har vært den vanskeligste saken for Bondevik dette året, men han var trygg på sitt nei-standpunkt:

- Jeg bestemte meg tidlig for at jeg bare ville gjøre det jeg mente var rett og med bakgrunn i hva FN bestemte, sier han.

Han er blitt mer og mer trygg på at det var riktig å si nei. Det er ennå ikke funnet noen masseødeleggelsesvåpen, som var begrunnelsen for å gå til krig.

Budsjettforliket
Budsjettforliket med Ap kom overraskende på mange, men ikke på Bondevik:

- Jeg så tidlig at det ville være vanskelig å få til et nytt forlik med Fremskrittspartiet. Jeg sonderte selv med Ap-leder Jens Stoltenberg i en tidlig fase og så at det var en genuin vilje til samarbeid. Vi fant ut hvor smertegrensen gikk for begge, sier han.

EU
Bondevik vedgår at EU-utvidelsen gir grunn til å vurdere nei-standpunktet på ny. Men i Krf skal det være plass til alle

- Det skal være plass til både ja-folk, nei-folk og tvilere i partiet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere