*Nettavisen* Nyheter.

Bondeviks rike venner i tvil

Foto: Berit Almendingen

Statsminister Kjell Magne Bondevik kan bli sviktet av sine rike venner i Molde, som støttet ham med flere hundre tusen kroner i forrige valgkamp.

14.04.05 08:21

- Vi har ikke diskutert om vi skal gi støtte ennå. Vi har ikke bestemt oss, men vi er godt og vel forsynt med den oppmerksomheten vi allerede har fått, sier Erik Berg i Berg-Jacobsen Gruppen til TV 2 Nettavisen.

Sammen med Bondeviks gode personlige venn Stig O. Jacobsen, bidro Berg med 800.000 kroner til KrFs valgkamp i 2001. De støttet spesielt kampanjen «Stem på en statsminister».

Både Berg og Jacobsen er i tvil om de skal støtte Bondevik denne gang, etter den voldsomme oppmerksomheten de fikk da NRK-programmet «Brennpunkt» i vinter satte kritisk søkelys på pengestøtten til statsministeren.

Betaling
«Brennpunkt» insinuerte at pengene var betaling for at Bondevik tok initiativ til å fjerne konjunkturavgiften på bygg. Avgiften ville ha fordyret Berg-Jacobsens påbegynte Rica Hotell Seilet i Molde med flere titalls millioner kroner.

Dette avviste partiene på Stortinget, men SV-leder Kristin Halvorsen mente KrF hadde opptrådt uryddig.

- Vi fikk stor oppmerksomhet, og har kavet litt etter det, sier Jacobsen til TV 2 Nettavisen.

Venner og venner
Statsminister Kjell Magne Bondevik vil ikke svare på om han frykter at hans rike venner har fått kalde føtter, og skrur igjen pengekranen til KrF.

- Har du fått noen løfter om pengegaver til årets valgkamp?

- Jeg kjenner ikke til noen løfter om pengegaver. Venner og venner, fru Blom, det er ikke vennskap som avgjør slikt. De som virkelig er rike her, er Ap og LO. På det meste har vår støtte vært på en til en og en halv million kroner. Her er det klasseforskjell, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Takker Rimi-Hagen
Mens Berg og Jacobsen teller på knappene, lover deres samarbeidspartner Stein Erik Hagen milde gaver til de borgerlige partiene.

Hagen, som også er involvert i Rica Hotell Seilet, ga 150.000 kroner til kampanjen «Stem på en statsminister».

Bondevik er glad for at Stein Erik Hagen blar opp penger til valgkampen, i protest mot at LO har fått tre plasser i Aps sentralstyre og samtidig gir mange millioner kroner til partiet.

- Vi er fattige og trenger det vi kan få, sier Bondevik.

Tigger-telefoner
Bondevik deltok selv svært aktivt for å samle støtte i den forrige valgkampen. Han ringte personlig rundt til kjendiser og ba dem skrive under et opprop med støtte til seg selv som statsminister.

- Vil du ringe rundt og be om støtte slik du gjorde i 2001?

- Det er ikke besluttet etter det jeg vet om, sier KrFs statsministerkandidat foran valget.

Slunkent
KrFs parlamentarisk leder Einar Steensnæs deltok i telefonrunden. Han ringte blant andre daværende NHO-president Jens Ulltveit Moe. Moe ga 100.000 kroner av egen lomme til statsminister-kampanjen. KrF holdt gaven hemmelig, stikk i strid med reglene, avslørte TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ulltveit-Moe har denne gang varslet at han ikke vil støtte noen partier av prinsipielle grunner.

Dermed er det foreløpig temmelig slunkent i kassa til statsministerens parti. Wilh. Wilhelmsen spyttet i 30.000 kroner i fjor, og det er den største enkeltgaven som er gitt til nå foran den kommende valgkampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag