*Nettavisen* Nyheter.

Bondeviks trusselmann fengslet

I dag ble mannen som skal ha truet flere norske toppolitikere fengslet for fire nye uker.

10.06.05 17:13

Det er i tråd med hva politiet ba om før fredagens fengslingsmøte i Oslo tingrett.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har i en rapport vurdert mannen som livsfarlig for både statsminister Kjell Magne Bondevik, Frp-nestleder Siv Jensen og SV-leder Kristin Halvorsen. Mannen har vært fengslet siden midten av mai.

Truslene har blitt ansett som så alvorlige at topp-politikerne har fått ekstra beskyttelse.

Falsk identitet?
Det er blitt gjort vedtak om å sende mannen ut av landet, men mistanke om at han har oppgitt falsk identitet har stoppet utsendelsen.

- Vi mener det er skjellig grunn til mistanke om falsk identitet, at han har gitt fell opplysninger til oss og norske myndigheter. Det er grunnen til at han nå fengsles, sier politiadvokat Bjørn Skuggevik ved Politiets utlendingsenhet til TV 2 Nettavisen.

Den 21 år gamle mannen har sagt at han kommer fra Angola, men angolske myndigheter nekter å ta imot ham siden fordi de mener han ikke kommer derfra.

- Det er dette vi trenger tid til å undersøke. Vi får han ikke sendt hjem så lenge angolske myndigheter sier at han ikke er derfra. Det kan være at han forteller sannheten, men det vet vi ikke, sier Skuggevik.

- Er ingen trussel
21-åringens advokat, Stein Erik Ottesen, avviser at hans klient ikke kommer fra Angola. Han påpeker samtidig at mannen ikke er farlig.

- Det er ingen grunn til å sende ham ut av landet. Dette er valgflesk, dette er politikk. Det er noen som skal vise handlingskreft, og dette rammer ham, sier Ottesen til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at den 21 år gamle mannen bare trekker på skuldrene og ler av påstandene om at han er en stor trussel.

- Dette er ulne påstander. Ikke har politiet i Bergen fått dokumentasjon og opplysninger om det, og jeg har aldri fått det. Det fremstår som spekulativt underlig hele opplegget med trusler, sier Ottesen.

Før fredagens fengslingsmøte snakket advokaten med sin klient om trusselpåstandene.

- Han sier at han ikke har truet noen. Han har skrevet et brev som han har levert, og i brevet ber han om at forholdene for utlendinger i Norge blir bedre, verken mer eller mindre. På eget initiativ har han reist til Oslo for å levere brevene, sier Ottesen.

- Vil bli sendt ut
Mannen har skrevet flere brev til politikerne og to ganger kommet i fysisk kontakt med statsminister Kjell Magne Bondevik, men skal ikke ha kommet med trusler.

- Da Bondevik ble hentet denne dagen sto han på plassen, og så vinket Bondevik til ham. At han fremsto som en trussel, fremstår som svært underlig, sier Ottesen til TV 2 Nettavisen.

Politiet står på sitt, og så fort de får bekreftet identiteten til mannen, vil han bli sendt ut av landet.

- Vi må få aksept fra det landet han skal til før vi får effektuert utvisningsvedtaket, sier politiadvokat Skuggevik.

Mannen ble pågrepet i Bergen i midten av mai, og har siden sittet fengslet. Han er dømt for flere tilfeller av grov vold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.