Gå til sidens hovedinnhold

Bør man ta av forseglingen på yoghurt- og kremostpakkene?

Hvis du er en av dem som beholder forseglingen på etter å ha åpnet produktet, kan du like gjerne slutte med det.

En rekke melkeprodukter, som kremost, yoghurt, rømme og kesam, har en ny forsegling innenfor lokket. Når man åpner produktet, er det naturligvis nødvendig å rive av forseglingen også, men hva gjør du med den etterpå?

River du den helt av og kaster den? Eller river du den halvveis av og lar den ligge under lokket frem til produktet er tomt?

En rask spørrerunde blant redaksjonen i Nettavisen, viser at de aller fleste lar forseglingen være på - enten av ren latskap eller fordi man tror at det vil forlenge produktets holdbarhet.

Holder seg like lenge

Men er det noen vits i å la forseglingen være på?

Nei, sier Mimmi Granli Jensen, kommunikasjonsrådgiver i TINE.

- Oblatets funksjon er å gjøre begeret lufttett slik at det ikke kommer oksygen til. Når oblatet først er åpnet har det altså gjort sin nytte og kan kastes uten at det vil påvirke holdbarheten på produktet, sier Granli Jensen.

Produktet holder seg altså like lenge, uavhengig av om forseglingen er på eller ikke.

- Se, lukte og smake

Det var den danske gratisavisen Søndagsavisen som først skrev om tema. Jesper Skovlund, PR-manager i Arla, sier akkurat det samme som Granli Jensen, nemlig at det er opp til hver enkelt om man ønsker å beholde forseglingen på, men at det ikke vil påvirke produktets kvalitet.

LES OGSÅ: Legger du ut for maten på jobbreise? Det bør du ikke gjøre

Så snart produktet er åpnet, vil holdbarheten være begrenset. Selv om mange forholder seg til holdbarhetsdatoen, anbefaler Granli Jensen i TINE om å bruke sansense sine før man kaster et produkt som tilsynelatende er helt fint, men kanskje har gått ut på dato.

- Produktet kan også holde seg god lengre enn holdbarhetsdato om det lagres riktig, derfor anbefaler vi alle å se, lukte og smake på produktet for å unngå å kaste fullverdig mat. Ofte er den like god om den har blitt lagret riktig, sier Granli Jansen.

Kommentarer til denne saken