Gå til sidens hovedinnhold

Borettslagene sliter med brannsikkerheten

Ferske tall viser at to av tre styrere i borettslag ikke har utarbeidet en plan for evakuering ved brann.

Og enda færre gjennomfører brannøvelse.

Det viser en undersøkelse gjort av Norske Byggeboliglags Landsforbund (NBBL) for TrygVesta. Over 1000 borettslag svart på spørsmål om brannsikkerhet, og her kommer det fram at 76 prosent ikke har utarbeidet en plan for evakuering ved brann, mens 86 prosent ikke har gjennomført brannøvelse for sine beboere.

40,5 prosent har ikke sett det som et nødvendig behov, mens 40,0 prosent ikke har tenkt på muligheten for det.

- Dette er overraskende høye tall. Når vi vet det er så mange branner, er det veldig viktig med god forebygging. Det er viktig å vite hva en skal gjøre dersom det brenner, sier Karsten Kristiansen, skadedirektør i TrygVesta.

Styrets ansvar
Kristiansen legger vekt på at det er styret i borettslaget som har ansvar for å gjennomføre brannsikkerhetstiltak.

- En brannplan skal være nøye utarbeidet, og bør inneholde rømningsveier og brannsikkerhetsutstyr. Dette er det vesentlige.

Dette er enkle grep, og ingen stor jobb for styret, ifølge Kristiansen.

- Er alt i orden? Det er det viktig å sjekke.

Han legger vekt på at en brannøvelse i et borettslag bør gjennomføres en gang annethvert år.

Ingen skremmefaktor
Flere av styrene i undersøkelsen oppgir at de finner det vanskelig å gjennomføre brannøvelser fordi de har mange eldre beboere med nedsatt bevegelsesevne. Andre skylder på at brannøvelser vil kunne skremme beboerne.

- Eldre må ikke nødvendigvis gjennomføre en brannøvelse der de må ut. Men det er viktig å gjøre avtaler med naboer eller ansatte i styret, som har et ansvar for den eldre ved brann. En slik situasjon kan ikke tas på sparket, sier Kristiansen.

Han mener dette må tenkes godt igjennom, siden eldre ikke kommer seg like raskt og lett ut ved en brann. Kristiansen mener også at brannøvelser og -tiltak virker trygt, og ikke skremmende.

- Det er akkurat som å bruke bilbelte – det er forebyggende, men selv om du bruker det, betyr ikke det at du sitter og tenker på at du skal krasje.

Tillit til styret
Karsten Kristiansen tror ikke beboere i borettslag er klar over at styrene i mange tilfeller ikke har brannplaner i orden.

- De har tillit til styrene sine, og stoler på at alt er som det skal.

Selv om det er styrenes ansvar, understreker han at også beboerne kan bli flinkere til å ta en sjekk rundt seg.

- Det å vite om hvor det finnes rømningsveier, og hvor brannslukningsutstyr befinner seg, kan være avgjørende ved en brann. Er det noe en lurer på, bør en spørre styret.

Han mener likevel at styret uoppfordret bør ta dette ansvaret.

-Vanskelig med brannøvelser
Nettavisen ringte tirsdag tre tilfeldig utvalgte borettslag for å spørre om brannsikkerheten. Ingen av de tre gjennomfører brannøvelser.

Signe Nordbø, nestleder i Skøyenåsen borettslag på Oppsal i Oslo, ønsker å ha brannøvelser, men synes det er en utfordring å få det til.

- Vi har jo 368 leiligheter, slik at det er ikke så enkelt å gjennomføre en brannøvelse. Men vi sørger for at alle røykvarslere fungerer, og vi har rømningsveier både i kjeller og loft med utgang fra alle oppganger, forsikrer hun.

Hun mener det alltid går an å bedre slike rutiner, og ser nå at de må ha en bedre plan i forhold til brann.

- Vi diskuterte dette på forrige styremøte, og jeg tror det kan være lurt å hente inn hjelp fra for eksempel brannvesen. Erfaring kommer alltid godt med.

Skøyenåsen borettslag har ikke hatt brann de siste årene, men nestlederen ønsker likevel å sette større fokus på brannplaner.

- Man skal aldri glemme noe fordi man ikke regner med at det vil skje. Det har jeg erfart mange ganger, sier hun.

Godkjente sikkerhetstiltak
I Prestestien borettslag i Åsane, i Bergen, er det 655 boenheter, og heller ikke her har det vært gjennomført brannøvelser. Men det er gode sikringstiltak som er godkjent av brannvesenet, ifølge styreformann Roald Nagel Larsen.

- Vi har avklart rømningsveier, og innlagt brannslanger i hver eneste leilighet. Vi har faktisk så gode tiltak at vi har fått reduksjon på forsikringen vår, forteller han.

Nagel Larsen mener det er viktig å ha en god plan i forhold til brann, og reagerer på at så mange som 76 prosent forteller at de ikke har utarbeidet plan for evakuering.

- Dette er en problematikk i forhold til ansvarsfraværende styrer. Mange kommer inn i styret og mangler fullstendig fokus i forhold til dette.

Også Prestestien borettslag har mange eldre beboere, men styreformannen forsikrer at styret har full oversikt og ansvar for dem ved brann.

- Vi hadde brann for 3-4 år siden, da fordi en røykte på sengen. Da hadde vi full evakuering og alt gikk bra, sier Nagel Larsen.

- Har vært slappe
I Stridsklevkollen borettslag i Porsgrunn var det brann senest for en måneds tid siden. Da gikk alt bra, og alle beboere i de 58 leilighetene ble evakuert. Leder i styret, Svein H. Andersen, har ikke noe godt svar på hvorfor de ikke har gjennomført brannøvelse.

- Vi har vel vært slappe, da. Men vi har lært nå.

Han forteller at styret har snakket om å ha brannøvelse.

- Vi skal undersøke mulighetene, og har planer om å kontakte brannvesenet for hjelp, sier han.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene