RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Borgarting lagmannsrett: – Blind og døv uegnet til å dømme

En blind mann og en døv kvinne som gikk til sak for å kreve retten til å være meddommer, har begge tapt i Borgarting lagmannsrett.
En blind mann og en døv kvinne som gikk til sak for å kreve retten til å være meddommer, har begge tapt i Borgarting lagmannsrett. (SCANPIX)
Sist oppdatert:

En blind mann og en døv kvinne som gikk til sak for å kreve retten til å være meddommer, har begge tapt i Borgarting lagmannsrett.

Begge to ble på grunn av sin funksjonshemming slettet fra meddommerutvalget – listen meddommere plukkes fra – etter beslutninger i Oslo tingrett. Begge anket beslutningene videre til Borgarting lagmannsrett, som konkluderte forrige uke: Anken ble forkastet i begge sakene.

Domstolsloven fastslår at den som skal være meddommer eller sitte i en jury «må ha tilstrekkelige norskkunnskaper, og for øvrig være personlig egnet til oppgaven». I de aktuelle sakene har ikke norskkunnskaper vært et tema.

Det er likevel en formulering fra en høyesterettssak om nettopp språkkunnskaper som er lagt til grunn for Oslo tingretts opprinnelige vurdering, som lagmannsretten støtter seg på og følger. Her legges det vekt på at meddommerne må kunne forstå å gi uttrykk for sitt syn på saken. Det er evnen til å forstå saken som har vært avgjørende.

For den blinde pekes det først og fremst på evnen til å få med seg beviser som kart, bilder og annet, samt tiltaltes utseende og ikke-verbale kommunikasjon i retten. I den døve kvinnens sak har retten pekt på at det tidvis kan være nødvendig med tolk for at hun skal få med seg alt som blir sagt.

Oslo tingrett har i begge sakene vurdert om det er diskriminerende å slette de to fra meddommerutvalget. «Forskjellsbehandlingen (...) har et saklig formål, hensynet til en forsvarlig, rettferdig og tillitvekkende rettergang» og er ikke uforholdsmessig. Også dette synet har lagmannsretten sluttet seg til. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere