Børsemaker varsler sak mot politiet

Børsemaker Stein O. Alm. Moi.

Børsemaker Stein O. Alm. Moi. Foto: Privat

- Ta det med knusende ro, sier børsemaker Stein O. Alm til 6000 eiere av «ulovlige» salongrifler

25.03.10 20:00

Politidirektoratet gikk i dag ut med en melding om at 6000 norske jegere kan ha ulovlige våpen uten å vite om det.

I pressemeldingen skriver Politidirektoratet at dette gjelder heldempede rifler fra Alms Våpen & Villmark av typen Brno 452.

«Dersom løpet som sitter under lyddemperen er kortere enn 40 cm, så må du bytte til et løp som er 40 cm eller lengre for at våpenet skal være lovlig.»

Saken blir i kveld tatt opp i TV 2 hjelper deg - hvor man blant annet får møte Linda Mathisen fra Hurum fikk inndratt et slikt våpen i fjor.

- Helt absurd
Børsemaker Stein O. Alm betegner striden han har havnet i med Politidirektoratet som «helt absurd» overfor Nettavisen. Og på hjemmesiden til børsemakervirksomheten skriver han:

«For å få en tyvstart før TV2-sendingen i dag har politidirektoratet sendt ut en pressemelding med forvrengt sannhet som blir sitert i "alle landets aviser" i dag.

Er du en av 6000 jegere som er eier av ei heldempet salongrifle og blir engstelig nå?

Ta det med knusende ro. Våpenet ditt er definitivt fortsatt lovlig. Vi stevner nok en gang politiet for retten for dette ulovlige beslaget og fremtiden vil vise at også politidirektoratet må følge norsk lov.»

- Med lyddemperen påmontert
Alm viser til den nye våpenforskriften som trådte i kraft i fjor sommer. Der heter det i paragraf fire:

«Pipelengden på heldempet rifle måles med lyddemperen påmontert.»

- Jeg sliter virkelig med å forstå hva Politidirektoratet holder på med her. De sier at man skal måle løpet under lyddemperen, mens forskriften er helt klar på at lyddempingen skal være påmontert. Jeg har snakket med flere jurister om dette og det er ikke en av dem som er i tvil. Loven er soleklar på dette punktet, sier Alm.

Alm har laget heldempede salongrifler siden 1985. Han har solgt cirka 2000 av dem og bygd om cirka 4000 rifler. Salongrifler benyttes til småviltjakt og øvelsesskyting. Når en rifle er heldempet, så går dempingen over hele rifleløpet og dempingen er en integrert del av våpenet.

Rettssak i 1987
Alm mener at det faller på sin egen urimelighet at noen kjøper hans heldempede rifler for å få en rifle med kort løp.

- Du kan jo ta av dempingen, på samme måte som du kan sage over løpet på en hagle. Men du går jo ikke til innkjøp av demping for 3000 kroner for å få noe du kunne ha gjort gratis. Etter hva jeg kjenner til så har våpnene våre aldri heller blitt brukt til noe kriminelt, sier Alm.

I 1987 måtte Alm møte i Dalane forhørsrett på grunn av de heldempede riflene sine. I dommen vant han fram mot Rogaland politidistrikt. Politiet har varslet at de kommer på inspeksjon til ham fredag.

- Jeg vet jo ikke hva det vil føre til, men det er helt klart at jeg vil gå til retten med dette dersom de fastholder at riflene vi lager er ulovlige, sier Alm.

I følge Alm jobber en av de tre ansatte ved børsemakerverkstedet heltid med produksjonen av heldempede salongrifler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag