RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bot for radioaktivt rot

Sist oppdatert:
Økokrim har ilagt Forsvaret et forelegg på to millioner kroner for å ha rotet bort radioaktivt avfall.

Uten at transportselskapene fikk beskjed, fikk de høsten 2005 med seg 15 radioaktive koboltisotoper fra Forsvarets logistikkorganisasjon. Da fadesen ble oppdaget lå det radioaktive avfallet og slang blant skrapmetall på Fundia armeringsstål i Mo i Rana.

Nå har Økokrim ilagt Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) en bot på to millioner kroner for uforsvarlig håndtering av radioaktive gjenstander. Forsvaret godtar forelegget.

Strålingsfare
De radioaktive koboltisotopene er farlige ved berøring og nær kontakt, og de har utsatt personer og miljø for risiko for stråling, ifølge Økokrim.

I en pressemelding omtaler Økokrim koboltisotopene som «små radioaktive metallenheter på noen centimeter». De ble i mange år benyttet i Forsvarets trening på å mestre et mulig radioaktivt angrep på Norge.

Da utstyret ble umoderne og Forsvaret skulle kvitte seg med det, ble en del radioaktive kilder oversett.

Til Mo i Rana
- Minst 15 radioaktive kilder ble i stedet hentet av mottakere av skrapmetall eller solgt i forbindelse med auksjoner. Kildene havnet etter hvert på lageret til Fundia Armeringsstål AS i Oslo. Derfra ble de skipet til anlegget til Fundia Armeringsstål AS i Mo i Rana, der de ble oppdaget i slutten av 2005, heter det i pressemeldingen fra Økokrim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere