*Nettavisen* Nyheter.

Bra for far, dårlig for mor

Hvis du er middelaldrende mann som vil unngå hjerteinfarkt nummer to er oppdrettsfisk bra for deg. Er du gravid, bør du tenke deg om to ganger.

04.01.06 05:57

Forbrukerne har fått en hard nøtt å knekke når de skal velge mellom oppdrettsfisk og villfisk. Oppdrettsfisk har flere sunne omega-3-fettstyrer enn villfisken. På den andre siden har oppdrettsfisken også høyere forekomster av miljøgifter.

Ulike grupper
I novemberutgaven av tidsskriftet Journal of Nutrition skriver de amerikanske forskerne Barbara Knuth og Steven Schwager at fettsyrene i oppdrettslaksen motvirker fare for hjertesykdommer.

Men for gravide og unge mennesker som har hele livet foran seg til å samle kjemiske giftstoffer i kroppen vil den potensielle helsegevinsten ved å spise laks være mindre enn farene.

Regionale forskjeller
Studiet de to forskerne har gjennomført viser også store regionale forskjeller, ifølge Chronicle Online ved Cornell University. Chilensk oppdrettfisk har minst miljøgifter i seg, mens europeisk – og særlig skotsk – har mest.

Forskerne anbefaler derfor at forbrukerne inntar maksimalt tre måltider med skotsk, norsk eller østkanadisk oppdrettsfisk per år. Oppdrettsfisk fra Maine, Vest-Canada og Washington kan man spise mellom tre og seks ganger i løpet av år, mens oppdrettslaks fra Chile kan man altså spise hele seks ganger i året.

Uforsvarlig
De amerikanske forskernes beregninger av mengden miljøgifter er i tråd med Mattilsynets anslag. Forskjellen er at amerikanerne mener miljøgiftene overskrider grensene for det forsvarlige, skriver Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag