*Nettavisen* Nyheter.

Bråk rundt nytt storfylke på Vestlandet

Jenny Følling (Sp), Anne Gine Hestetun (Ap) og Solveig Ege Tengesdal (KrF) signerer intensjonsavtale om regionreform. Foto: Frode Grimelid (Firda)

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarer mot det han kaller «kongstanken» til statsminister Erna Solberg (H) om Bergen som maktsentrum på Vestlandet.

15.09.16 21:21

Vedum sier til Stavanger Aftenblad at sentraliseringen av makt og å bygge opp Bergen som en vestlandshovedstad er en kongstanke Erna Solberg har hatt.

– Bergen Høyre og Erna Solberg har helt sikkert hatt en drøm lenge om å bygge Bergen opp på bekostning av de andre. Jeg er veldig glad i Bergen, som er en vakker by. Men dette er ikke klokt, sier han til avisen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Solberg selv avviser kritikken.

– Tvert imot har jeg drømt om å legge ned unødvendige folkevalgte organer som fylkeskommunen, svarer Solberg til avisa, som understreker at reformen gjennomføres på bakgrunn av stortingsflertallet uten Høyre og Frp ønsker å holde fast ved tre forvaltningsnivåer.

Etter to dager med forhandlinger signerte ledelsen i de tre fylkene intensjonsavtalen i dag, melder NRK.

LES: Så kom sjokket: Vestlandet blir ett fylke

Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane blir altså ett fylke fra 2020, med fylkessenteret, med politisk ledelse og fylkesrådmannen, i Bergen.

- Vi er med på noe historisk, det kjenner jeg veldig på, sier fylkesordfører i Hordaland Anne Gine Hestetun, som er fornøyd med å ha samlet Vestlandet til ett fylke.

Bergen som hovedstad

Det nye navnet på storfylket blir Vestlandsregionen. Rogaland og Sogn og Fjordane har ifølge BT krevd at betydelige deler av administasjonen blir liggende hos dem, til tross for at fylkessenteret skal ligge i Bergen.

Mens Sogn og Fjordane får ansvar for vei og kultur, skal ansvaret ansvaret for næring, opplæring, kollektivtransport og idrett plasseres i Stavanger, melder Firda. Bergen får ansvaret for regional og økonomisk planlegging, klima, miljø og folkehelse.

Vestlandsregionen vil få en samlet valgkrets, og det vil velges 71 representanter til et regionting i Bergen.

Diskusjon om nynorsk

De tre fylkesordførerne bekrefter at de har vært gjennom tøffe forhandlinger, og forteller at de holdt på frem til klokken tre i natt.

- Det er ingen tvil om at det har vært tøffe forhandlinger. Vi har lært mye om hverandre, og om forskjellene mellom oss. Samtidig vil jeg understreke hvor mye vi har til felles også, sier Jenny Følling, fylkesordfører i Sogn og Fjordane, til NRK.

Hvorvidt nynorsk skal være hovedmål har blant annet vært diskutert. Et av punktene i intensjonsavtalen understreker nynorsken sin sterke posisjon på Vestlandet, men Rogaland ønsker ikke nynorsk som hovedmål i det nye Vestlandsfylket.

– Nynorsk er viktig på Vestlandet, men for oss i Rogaland er det unaturlig om nynorsk skal være hovedspråket, sier fylkesordførar i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal, til NRK Sogn og Fjordane.

- Ingen nynorsk, ingen avtale

– Fylkesordføreren i Rogaland sier det vil være unaturlig for Rogaland om nynorsk skal være hovedspråket i den nye regionen. Hva fylkesordføreren i Rogaland mener er naturlig og ikke for et nytt fylke, bør være helt irrelevant i denne sammenhengen, sier Synnøve Marie Sætre, leder i Norsk Målungdom, i en pressemelding.

Sætre mener at dersom intensjonsavtalen går på bekostning av nynorskens posisjon på Vestlandet, så burde Sogn og Fjordane og Hordaland trekke seg fra avtalen.

– At Sogn og Fjordane og Hordaland kan akseptere dette, er sjokkerende. De mange nynorskbrukerne i regionen fortjener bedre enn dette. Ingen nynorsk, ingen avtale, fortsetter Sætre.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag