RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Dan Åsen Hansen

Brannmareritt i jula

Årlig omkommer mellom 50 og 70 personer ved branner her i landet. Desember måned sprenger statistikken.

Så lant i år står tre familier husløse etter boligbrann i juletida, og en har omkommet etter at huset stod i full flamme.

Færre branner i år
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har så langt ikke fått de endelige tallene for romjulsbranner. Men Kari Jensen, avdelingsleder i DBS, har inntrykk av at årets jul har vært bedre enn tidligere.

- Vi håper jo at dette har med Aksjon Boligbrann og økt informasjon å gjøre. Folk er mer aktpågivende de har vært tidligere, sier Jensen til Nettavisen. Aksjon Boligbrann har satt fokus på brannsikkerheten i private hjem, blant annet ved å tilby gratis sjekk av brannsikkerheten i hjemmene, og økt fokus på brannvarslere.

Nye trender hindrer brann
De verste brannfellene i jula er ifølge Jensen kjøkkenet og bar ild.

- Det klassiske er fyrstikker, lys som glemmes og matlaging som skaper brann i hjemmet. Men jeg tror nok at både trender og kanskje større oppmerksomhet i forhold til bruk av lys har ført til bedring. Nå er det mindre bruk av lysmansjetter, for eksempel. De er en viktig kilde til branner i hjemmet, sier hun.

Jensen tror også at et økt fokus på røykvarsleren har ført til færre alvorlige branner.

- Oppmerksomheten vi fikk i forbindelse med godkjenningsordningen for røykvarslere, førte til at folk sjekket sin egen, og også batteri og plassering, sier hun.

Nå håper DBS på at folk fortsatt vil være oppmerksomme og flinke, slik at vi unngår flere branner i juleferien.

Mange nyttårsbranner
Tradisjonelt er det også mange branner i tilknytning til nyttårsfeiringen. I fjor var det tre hus som brant i julen, og 25 branntilløp (tall fra Forsikringsbransjen, ifølge DSB). I tillegg kom en rekke lyng- og gressbranner.

I fjor døde fire personer i boligbrann i romjulen, ifølge statistikk fra DSB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere