RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brannvesenet blir nedringt på grunn av flommen

Foto: Tore Espedal/Rogalands Avis
Sist oppdatert:
Flomfare i Rogaland, Agder, Telemark og Vestfold.

Store nedbørsmengder og stigende vannføring gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler flom for Rogaland, Agder, Telemark og Vestfold onsdag og torsdag.

Som en følge av nedbøren kan vannføringen stige til nivået for femårsflom.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider.

Hvordan merker du nedbøren og vannføringen der du er? Tips Nettavisen på epost tips@nettavisen.noeller send SMS eller MMS merket «TIPS» til 2242.

NVE ber folk holde avløpsveier åpne og rense stikkrenner og sluk.

Les hele flomvarselet fra NVE her

Det pekes videre på at store nedbørsmengder innebærer økt fare for skred, spesielt langs bekker og elver med stor vannføring.

Vått og våtere
Onsdag morgen er det Eik på Møre som er våtest med 37 millimeter nedbør siste døgn, ifølge Storm Geo. I Tveitsund i Agder hadde det kommet 9 millimeter, i Stavanger 8,8 millimeter og i Bergen 17 millimeter. I løpet av inneværende døgn kan det komme opp i 75 millimeter nedbør.

- Det er frontsystemet som nå ligger over Sør-Norge som gjør seg gjeldende med mye nedbør. Det vil bli liggende i hele dag, forteller Storm-meteorolog Solbjørg Apeland til Nettavisen.

I områdene som nå er omfattet av flomvarselet har det regnet mye fra før, og den stigende vannføringen og økt nedbør fører til flomfare.

Meteorologen kan i tillegg fortelle at pålandsvind fra sør og sørvest bidrar til økt nedbør.

- Luft som presses mot fjellet fører til mye nedbør på losiden, forteller Apeland.

Når det gjelder resten av landet er det ventet oppklarning i Nord-Norge og perioder med sol lengst nord i Troms og Finnmark. Langs kysten av Vestlandet kan det bli opp i stiv kuling onsdag. Midt-Norge får skyet vær og litt nedbør.

Fra torsdag venter meteorologen bedre vær i Sør-Norge. Da vil det lette fra morgenen av, og det kan bli en fin dag med halvskyet vær.

Overvann i kjellere
«Nå høljer det ned» er overskriften på Rogalands Avis på nett onsdag, der fotograf Tore Espedal var ute og foreviget høstværet. Se bildene her . Avisa forteller også om ventelister hos brannvesenet av folk som har meldt behov for hjelp med overvann.

- Det går i overvann i kjellere og leiligheter under bakkenivå. Årsakene er offentlige avløp som ikke har klart å svelge unna vannet og private urene sluker, sier Frode Roaldsø ved Brannvesenet i Sør-Rogaland til avisa.

Brannvesenet har hatt mannskaper ute helt siden morgenen. Listen over oppdrag er lang, og lengre skal den bli.

– Vi har ennå folk på venteliste, sier Roaldsø.

Oppdragene er jevnt fordelt i regionen til Brannvesenet i Sør-Rogaland.

Rådet brannvesenet har til boligeiere er som vanlig: Hold sluker og avløp rene.

Ber folk sjekke båten
Aust-Agder Blad ber leserne tenke seg godt om før de parkerer bilen onsdag. Flom i området fører ofte til oversvømte parkeringsplasser.

Avisa råder også leserne til å sjekke båten, siden det ikke bare er meldt regn, men også kraftig vind.

De fleste veiene i Telemark er fortsatt åpne for fri ferdsel. Unntaket er fylkesvei 207 mellom Høn og Skaudalen i Bamble som er stengt på grunn av oversvømmelse, melder Telemarksavisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere