Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bred støtte til økt grensekontroll

Statsminister Erna Solberg (H) innfører midlertidig ID-sjekk på ferger og andre innfartsårer inn i Norge.
Statsminister Erna Solberg (H) innfører midlertidig ID-sjekk på ferger og andre innfartsårer inn i Norge. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det er bred politisk enighet om å trappe opp grensekontrollen på ferger fra Europa og på innfartsveiene fra Sverige.

Heller ikke asylorganisasjonene synes det er problematisk.

Fra torsdag morgen må man vise fram identitetspapirer på ferger fra Tyskland, Danmark og Sverige til Norge, pluss på innfartsårer på svenskegrensa.

Den utvidede grensekontrollen varer i første omgang i ti dager.

Les mer: Strengere grensekontroll i Norge

Beslutningen kom som følge av at Sveriges statsminister Stefan Löfven tirsdag sa at landet ikke lenger kan håndtere flyktningsituasjonen, og at de vil iverksette tiltak for å redusere tilstrømmingen av flyktninger.

– Når Sverige strammer til mer, er vi redd for at strømmen i enda større grad skal komme til Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Kontroll på fergene

Solberg har bedt justisminister Anders Anundsen (Frp) om å innføre tiltakene.

Blant annet vil det bli foretatt identitetskontroller på busser og tog til Norge, og fergeselskapene må kontrollere alle sine passasjerer.

– Det har fergeselskapene en plikt til når vi innfører grensekontroll. Da har de plikt til å sørge for at de ikke tar med folk som ikke har reisedokumenter, sier Solberg til TV 2.

Statsministeren understreker at innstrammingene ikke fjerner asyladgangen, men gjør det lettere å stanse folk som ikke har krav på beskyttelse.

– Det vi oppnår, er at personer som kommer hit og som ikke har adgang til riket, kan stoppes raskt. En person som har søkt asyl i et annet land først, kan sendes rett til det landet, sier Solberg til NRK.

Hun sier ytterligere innskjerping av grensekontrollen på land blir vurdert fortløpende.

PS! Onsdag møter statsminister Erna Solberg , justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) KS og ordførerne i de største kommunene til et dialogmøte om utfordringene i flyktningsituasjonen.

Får støtte

Solberg sier at regjeringen vil kontakte EU for å uttrykke bekymring over det hun kaller en manglende opprettholdelse av Schengens grenser.

Tiltaket møter støtte hos opposisjonen. Senterpartiet er spent på hva slags virkning innstrammingen får, mens Arbeiderpartiet mener det er viktig å ha tiltak som er tilpasset situasjonen landet nå står i.

– Det har også en viktig signaleffekt, mener kommunalpolitisk talsperson Helga Pedersen.

KrF er opptatt av at de som trenger det, fortsatt skal få søke asyl, men er ikke bekymret for at kontrollen vil gjøre det vanskeligere.

– Nei, i utgangspunktet er jeg ikke redd for det. Jeg tror det er et viktig tiltak, og jeg støtter statsministeren fullt ut i det hun sier, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NRK.

Uproblematisk for organisasjonene

Verken Flyktninghjelpen eller Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) ser noe problem med innstrammingen. Det viktigste er at adgangen til å søke asyl opprettholdes, understreker de begge.

– Folk som vil søke asyl i Norge, må få komme inn. Men hvis de ikke har lovlige papirer eller ikke har tenkt å søke asyl her, er det greit at de avvises, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen til NTB.

Han mener likevel skjerpingen neppe vil endre bildet i særlig grad.

– Det er få som drar via Norge for å søke asyl i et annet land. Poenget kan ikke være å få ned antallet som kommer hit så lenge man aksepterer retten til å søke asyl, sier Nesse.

NOAS mener regjeringen er bekymret for at tilstrømmingen fra Tyskland vil øke nå som Sverige har skjerpet sin kontroll. I Tyskland er det store grupper asylsøkere fra for eksempel Balkan som ikke har reelt beskyttelsesbehov.

– Hvis de ikke kommer videre til Sverige, tolker jeg det som at norske myndigheter ønsker å sikre seg mot at de får adgang hit, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!