RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Breivik får fire nye uker i isolasjon

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ankommer fengslingsmøtet i Oslo tinghus fredag.
Terrorsiktede Anders Behring Breivik ankommer fengslingsmøtet i Oslo tinghus fredag. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix
Sist oppdatert:
Opplever isolasjonen som kjedsom og monoton og som en sadistisk torturmetode.

Oslo tingrett har bestemt at terrorsiktede Anders Behring Breivik må sitte fire nye uker i isolasjon, noe som var i samsvar med politiets ønske. En forlengelse på fire uker er det maksimale retten kunne pålegge.

(...) Det vises til at politiet ikke har kommet til bunns i spørsmålet om siktede kan ha hatt medhjelpere ved de to terroranslagene han er siktet for, og etterforskningen må gjennomføres uten at siktede har mulighet til å påvirke denne. Slik retten ser det er det overveiende sannsynlig at han har en reel mulighet til dette, og at han vil utnytte en slik mulighet dersom han ikke undergis fullstendig isolasjon(...)

Avgjørelsen er rettskraftig.

- Sadistisk torturmetode
Breivik skal ifølge tingretten ha beskrevet isolasjonen som kjedsom, monoton og en sadistsk torturmetode, og ønsket at selve isolasjonen skulle oppheves. Det fikk han ikke rettens støtte i. Retten mente det var en reell fare for bevisforspillelse hvis Breivik skulle kunne kommunisere med andre.

- Dette er et inngrep som er alvorlig for alle, og som må vurderes opp mot hva saken gjelder. Og her dreier det seg om svært alvorlige forbrytelser. Det er en vanlig opplevelse som domstolen hører ofte i saker der en varetektsfengslet er isloert, sier sorenskriver Geir Engebretsen ved Oslo tingrett.

Det vanlige er at isolasjon ilegges for to uker av gangen, men det kan dobles til fire under spesielle omstendigheter. Tingretten mente at det ikke ville være nødvendig å avholde et nytt fengslingsmøte om bare to uker.

- Det neste rettsmøte i denne saken vil være mandag 19. september. Da må vi gjøre en ny vurdering i forhold til behovet for varetekt og isolasjon. Politiet må vurdere om det fortsatt er behov for lukkede dører, sier Engebretsen.

LES OGSÅ: Ble pålagt referatforbud

Lite kom frem fra selve rettsmøtet
Selve rettsmøtet ble avholdt klokken 13 i ettermiddag. Det er ikke avkommet mye informasjon om hva som skjedde der

- Det er avlagt referatforbud fra rettsmøtet, så jeg kan ikke si så mye, sier Lippestad.

Forsvareren letter likevel litt på sløret, og forteller at siktede forklarte seg om sin situasjon i isolasjon og sa at det var vanskelig. Han sa ikke så mye mer enn det.

Videre skal aktor ha fått ordet for å begrunne videre isolasjon, og deretter Lippestad, for å begrunne hvorfor det ikke er ønskelig.

- Siktede fremstår rolig i retten, sier han om Behring Breiviks atferd.

Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt var også tilstede i retten i dag, og fortalte til journalistene etterpå at Breivik hadde fremstått helt uten antydning til ydmykhet.

Ankom to timer før
Følget med terrorsiktede Anders Behring Breivik ankom Oslo tingrett rett før klokken 11 fredag, melder NTB.

På møtet klokken 13.00 skal det bestemmes om Behring Breivik skal sitte ytterlige fire uker i isolasjon.

Rettsmøtet i Oslo tingrett er nå avsluttet, etter en knapp halvtime bak lukkede dører. Det var en ordknapp Geir Lippestad som møtte pressen i etterkant av møtet, og han begrunnet dette med et referatforbud.

Kan kommunisere med andre
Retten har bestemt at fenglingsmøtet ikke vil være åpent fordi politiet frykter at om siktede vil få mulighet til å kommunisere med andre, vil han også få mulighet til å kommunisere med eventuelle medhjelpere til terrorhandlingene om møtet ville vært åpent.

- Kan ikke basere en rettssak basert på lekkasjer
Bistandsadvokat for 13 av de pårørende, Brynjar Meling, uttrykker før fengslingsmøtet et ønske om åpne dører:

- Neste rettsmøte bør foregå offentlig. Dette er en lukket sak, men likevel forekommer det lekkasjer hver dag. Vi kan ikke basere en rettssak på lekkasjer til media. Offentlighetsprinsippet står sterkt i denne saken, og jeg kan ikke forstå hvordan de kan ha lukkede dører for å forhindre lekkasjer når dette likevel skjer hele tiden.

- De pårørende må ikke behandles som en flokk
Meling sier også at erstatningskravet mot Anders Behring Breivik må behandles særskilt, og at de pårørende ikke må behandles som en flokk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ønsker å slippe isolasjon
I rettslokalet uttalte forsvarsadvokat Geir Lippestad at Behring Brevik vil be om å få slippe isolasjon, og at han vil fortelle hvordan han har det i fengselet.

Behring Breivik har i avhør forklart at han var alene om aksjonene, men han har også pratet om to andre terrorceller i Norge, uten at han har nevnt noen navn om hvem som skal stå bak disse.

Fikk nei til kjole og hvitt
Tirsdag ble det kjent at Breivik ønsket å stille i retten i kjole og hvitt, og at hans forsvarer Geir Lippestad hadde sendt en faks til politiet med forespørsel om dette på vegne av klienten. Dette ønsket ble ikke innvilget.

Istedet var siktede ikledd hvit skjorte og en mørk dress over da han ankom rettsbygningen fredag.

Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere