*Nettavisen* Nyheter.

Breiviks mor er død

Foto: Heiko Junge (NTB scanpix / Privat)

Wenche Behring Breivik (66) døde i går.

23.03.13 21:25

Ifølge VG Nett sovnet hun inn i går etter lang tids sykdom. Hennes advokat Ragnhild Torgersen bekrefter dødsfallet overfor VG.

- Jeg kan bekrefte at hun har gått bort, sier advokaten til avisen.

Anders Behring Breivik tok farvel med moren forrige uke, melder Dagbladet.

- Mor og sønn tok farvel under et besøk på Ila i forrige uke. Breivik fikk da tillatelse til å bevege seg ut av buret i besøksrommet for å gi sin mor en avskjedsklem. Etter dette møtet var det ingen ting usagt mellom dem, sier advokat Tord Jordet til avisen.

Jordet forteller at da de møttes for siste gang, skal de blant annet ha snakket om hvordan terrorangrepene han gjennomførte i juli i 2011 har påvirket moren i ettertid.

- Min akilleshæl
I desember i fjor ble det kjent at moren for første gang hadde besøkt sønnen i fengselet.

I forkant av rettssaken mot ham, omtalte Anders Behring Breivik henne som sin akilleshæl:

- Jeg håper bare ikke min mor er der. Hun er den eneste som kan gjøre meg emosjonelt ustabil. Hun er min akilleshæl, sa han ifølge den ene av de to psykiatrirapportene.

Under rettssaken snakket han også om moren, og forklarte hvorfor han ikke hadde fortalt henne noe om planene sine i forkant av eksposjonen i regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya.

Ville lukke dørene

Under rettssaken mot sønnen ønsket moren at døren skulle lukkes da de sakkyndige gjennomgikk delene av psykiatrirapporten som omhandler Anders Behring Breiviks barndom.

Oslo tingrett avslo hennes begjæring.

- Trist melding
Breiviks advokat Geir Lippestad sier at han ikke kjente til dødsfallet da VG ringte ham lørdag formiddag, skriver avisen.

- Det var en trist melding å få. Vi er kjent med at hun har vært syk lenge, sier Lippestad til VG Nett.

- Forandret seg til en annen person
Under avhør skal moren til Anders Behring Breivik ha forklart at sønnen gjennomgikk en stor personlighetsforandring fra han flyttet tilbake til gutterommet i 2006.

Moren forteller om perioden før angrepene i en samtale med de rettspsykiatrisk sakkyndige. Her kommer det også fram at hun reagerte på all posten sønnen fikk tilsendt.

- Det kom blytunge svarte sekker. Han fylte kjellerboden med underlige ting også. Han ble sint og sur da jeg spurte hva han skulle med alt utstyret, har hun tidligere uttalt.

Kritiserte moren
Forfatter Aage Storm Borchgrevink kom i 2012 med boken «En norsk tragedie», der han gikk langt i å antyde at moren kunne for at sønnen ble som han ble.

Anders Behring Breiviks foreldre, som begge hadde barn fra tidligere forhold, skilte lag da Breivik var halvannet år gammel, og moren flyttet da til eksmannens tjenesteleilighet på Frogner i Oslo med sine to barn.

Tiden etter skilsmissen skal ha vært tung for moren, og da Breivik var to år gammel tok hun kontakt med sosialkontoret og ba om hjelp.

«Hun fortalte at hun verken hadde slekt eller nettverk i Oslo, var nedslitt og psykisk, og syntes Anders var et krevende barn, «rastløs og senere mer og mer voldsom, lunefull og full av uventede innfall», skriver forfatteren.

Uklart om Breivik skal i begravelsen
– I normal sammenheng vil man gjennom permisjonsrutiner prøve å få til at innsatte kan delta i begravelser når det er snakk om nær familie. Men det tas selvsagt sikkerhetsmessige vurderinger, og når det gjelder Breivik er det helt åpenbart andre sikkerhetsmessige vurderinger, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og forvaringsanstalt til VG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.