RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Brekk kjøper skog av Hagen for milliarder

Sist oppdatert:
Frp er kritiske.

Etter at Stein Erik Hagen festet grepet om Orkla, har selskapet solgt ut en rekke av eiendelene og virksomhetsområdene. Mandag morgen var Orkla klar med et nytt storsalg.

Orkla selger de heleide skogselskapene Borregaard Skoger AS, AS Børresen og Borregaard Vafos AS til statens skogselskap Statskog for totalt 1,725 milliarder kroner.

Store områder
Stein Erik Hagen & Co. har avholdt en prosess, hvor flere aktører har vært inne med bud på skogeiendommene. Til slutt endte altså staten opp med å kjøpe skogen til Orkla.

- At Statskog SF på forretningsmessig grunnlag har lykkes i å kjøpe eiendommene vil gi foretaket et bedre grunnlag for effektiv drift, samtidig som mulighetene for å tilrettelegge for jakt, fiske og friluftsliv styrkes. Fra Orklas børsmelding registrerer jeg at dette har skjedd etter en bred prosess med stor konkurranse og flere attraktive tilbud. Samtidig vil dette muliggjøre et omfattende salg av spredte skogteiger foretaket eier fra før, noe som vil bidra ytterligere til å styrke foretakets økonomi. Dette vil være i tråd med formålet med statens eierskap og foretakets mål, skriver Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i en melding.

Det er et skogsområdet på hele 1,1 millioner dekar, hvorav ca. 750.000 dekar er produktiv skog, som nå selges ut. Hagen & Co. er imidlertid avhengig av Stortingets godkjennelse for å gjennomføre salget. Også Konkurransetilsynet må godkjenne transaksjonen.

Frp er kritiske
FrPs Harald Tom Nesvik skriver i en melding at han er kritisk til at staten skal kjøpe skog for 1,7 milliarder kroner. Han skriver videre at Frp vil forfølge saken.

- Jeg frykter at staten har betalt overpris for skogen. Prisen er langt høyere enn hva flere har antatt på forhånd, sier Nesvik, som er næringspolitisk talsmann i FrP.

Og han fortsetter:

- Det er oppsiktsvekkende at landbruksministeren helt uten videre kunne finne rom for 1,2 milliarder i egenkapitalstilførsel til Statsskog. Til sammenligning tok det mer enn 18 måneder før regjeringen i det hele tatt responderte på ønsket om økt egenkapital til Statkraft.

Nesvik mener at prisen staten betaler reiser en rekke spørsmål som jeg vil ta opp i Stortinget.

Statsskog styrer i dag allerede en femtedel av Norges areal med 60 millioner dekar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere