RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bremser strømmen av asylsøkere

Sist oppdatert:
Regjeringen er bekymret over en økende tilstrømming av asylsøkere. Nå foreslås det kraftige tiltak for å begrense denne innvandringen.

(ANB/Oslo): Regjeringen har tidligere anslått at det vil komme 5.500 asylsøkere til Norge i år. Nye prognoser tilsier at det blir dobbelt så mange asylsøkere, både i år og neste år. Derfor foreslås det en rekke tiltak. Flere av dem vekker strid blant rødgrønne politikere.

Regjeringen har ennå ikke konkludert, men forslagene blir fremmet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett om to uker. Ekstraregningen for den økte tilstrømmingen av asylsøkere vil komme på mellom 400 og 500 millioner kroner.

En rekke tiltak
Dette er, etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til, de viktigste tiltakene som arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), ønsker å foreslå:

* Mulighetene for familiegjenforening blir skjerpet ved å kreve en inntekt som er høyere enn 199.200 kroner (lønnstrinn 8). I dag er kravet til såkalt sikret underhold satt til 182.400 kroner.

* Regjeringen vil i større grad henvise asylsøkere til første søkerland. Det vil gjelde for enslige mindreårige asylsøkere og søsken som påberoper seg tilknytning til Norge.

* Regjeringen vil jobbe videre med tiltak som kan gi økt trykk på retursending av asylsøkere som har fått avlag på sin søknad.

* Det skal jobbes med å få en mer treffsikker aldersfastsettelse av enslige mindreårige asylsøkere.

* Det kan bli aktuelt å kreve at asylsøkeren må dokumentere sin identitet for å kunne få midlertidig arbeidstillatelse. I dag kreves det bare at identiteten er «sannsynliggjort».

* Den liberale holdningen overfor enslige mindreårige asylsøkere skal bare gjelde opp til 17 års alder, ikke til 18 år som i dag.

* Regjeringen vil også se på mulighetene for å opprette SOS-barnebyer for enslige mindreårige asylsøkere i opprinnelsesland.

Sterke reaksjoner
De tre siste punktene vekker, etter det ANB kjenner til, sterk motstand og skepsis i både SV og Senterpartiet. Det vises til at mange av gode grunner faktisk ikke klarer å dokumentere sin identitet.

Innstrammingen overfor enslige mindreårige asylsøkere er heller ikke godt nok dokumentert, blir det hevdet. Regjeringen har nylig liberalisert reglene for de såkalte asylbarna. Da vil det virke negativt å stramme inn regelverket, selv om det er relativt få 17-åringer det dreier seg om. Det påpekes videre at myndighetsalderen er 18 år for alle i Norge, og at man regnes som barn fram til det tidspunktet.

Rødgrønne politikere på Stortinget mener det er behov for å øke saksbehandlingskapasiteten hos utlendingsmyndighetene. Kravet er at behandlingstiden og bunkene med saker som ligger på vent må reduseres.

Oppfattes liberal
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen skal internt ha innrømmet at den store tilstrømmingen til Norge kan skyldes at regjeringens politikk oppfattes å være mer liberal enn tidligere. Sannsynligheten for å få en tillatelse er rundt 45 prosent i Norge. Det er mer enn det dobbelte av situasjonen i andre vestlige land, med unntak av Sverige.

Det er videre lettere å få familiegjenforening i Norge enn i Danmark og Nederland. I tillegg er det lettere å få arbeidstillatelse mens søknaden behandles enn det er i mange andre land.

Arbeids- og inkluderingsministeren peker også på at innvilgelsesprosenten for enslige mindreårige asylsøkere er svært høy. Disse barna får asyl uavhengig av behovet for beskyttelse dersom man ikke klarer å oppspore foreldrene. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere