*Nettavisen* Nyheter.

Brende antyder at Støres flyktningløfte fikk flere til Norge

TIL ANGREP PÅ AP-VEDTAK: Utenriksminister Børge Brende (t.h) antyder at Jonas Gahr Støres og Arbeiderpartiets vedtak om å ta imot 10.000 Syria-flyktninger kan ha påvirket flere til å komme til Norge. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)/NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende (H) mener Ap-vedtaket om å ta imot 10.000 Syria-flyktninger kan ha påvirket flere til å komme til Norge.

11.11.15 11:42

– Når landsmøtet i det største opposisjonspartiet sender et signal om at det ønsker å ta imot 10.000 flyktninger til Norge, er jo dette noe de får med seg, sa Brende i Stortingets spørretime onsdag.

Han viste til egne erfaringer fra møter med flyktninger i leirer i Libanon, Jordan og Tyrkia og ville ikke gå tilbake på egne uttalelser fra NRK-programmet Aktuelt tirsdag.

Les også: Politiet klarer ikke å kontrollere asylsøkerne fra Russland

SV-refs

I debattprogrammet sa utenriksministeren blant annet at Arbeiderpartiet det siste året har «hatt en kampanje» for at Norge skal ta imot flere flyktninger og asylsøkere. Uttalelsen fikk SV-leder Audun Lysbakken til å steile.

– Kommentaren kommer i en situasjon der internett flommer av konspirasjonsteorier om nettopp denne typen sammenhenger. Vi trenger ikke partipolitisk spill eller forenklede forklaringer i jakt på syndebukker i den situasjonen vi er oppe i nå, framholdt Lysbakken i Stortinget onsdag.

Brende viste til at kommentaren falt i en debatt der Aps Helga Pedersen anklaget regjeringen for å ha handlet for sent i møtet med asyltilstrømmingen over Storskog.

– Det jeg påpekte, er at vi alle må være oss bevisst de signalene vi nå sender, sa Brende.

Les også: PU økte overtidsbruken med 200 prosent siden mai

Diplomati

Utenriksministeren håper nå at et diplomatisk gjennombrudd med Russland vil sørge for at bare dem med gyldige papirer får slippe fram til den norske grensen i Finnmark.

– Vi har innledet et diplomatisk arbeid med Russland for å få på plass en forståelse for at de bare kan sende asylsøkere og migranter med Schengen-visum over grensa til Norge, sa Brende.

Kritikken fra Ap og andre opposisjonspartier finner han «urimelig».

– Jeg trodde vi skulle stå sammen og ikke skape ytterligere usikkerhet, sa Brende, som ikke la skjul på at situasjonen ved Storskog er uholdbar.

– Den kan ikke fortsette, sa han.

Les også: Solberg: Snur asylsøkere på russergrensen

Flere tiltak

Brende mener regjeringen har gjort mye for å få kontroll over situasjonen og viste blant annet til lovforslaget som regjeringen fremmer fredag og som vil bli hurtigbehandlet av Stortinget.

– Dette er en helt spesiell prosess som gjør at vi kan definere Russland som et trygt førsteland og raskt sende tilbake asylsøkere og migranter som ikke har krav på beskyttelse, sa han.

På spørsmål fra KrF-leder Knut Arild Hareide forsikret han om at det jobbes «24 timer i døgnet» for å få kontroll over situasjonen.

– Vi bruker alle de diplomatiske kanalene som vi synes er riktige og som tjener saken, sa Brende, som ble morsk i blikket da Sps Liv Signe Navarsete spurte om en tettere dialog med Russland kanskje kunne ha forhindret krisen.

– Jeg er veldig overrasket over innretningen på dette spørsmålet. Burde vi kanskje ha vært noe mildere til Russland knyttet til folkerettsbruddene? Den diskusjonen tar man ikke i en krisesituasjon som dette. Norge står opp for viktige verdier og kompromisser ikke, selv ikke i en krisesituasjon, sa han. (©NTB)

Les også: Russland: Asylsøkerne skjuler informasjon og villeder om norgesplaner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag