*Nettavisen* Nyheter.

Brende klar med kvotehandel

Foto: (Heiko Junge / SCANPIX)

Miljøvernminister Børge Brende og hans departement har snart lovforslaget om kvotesystem for klimagasser klart og vil starte opp neste år, samtidig med EU.

26.03.04 11:19

- De norske bedriftene som får kvoteplikt, vil få samme type klimaforpliktelse som sine konkurrenter i Europa, sier Brende i en pressemelding. Han mener kvotesystemet ikke gir unødvendige negative virkninger for industriens konkurranseevne.

Lovforslaget om kvotehandel med klimagasser i Norge vil bli lagt fram for Stortinget i inneværende sesjon.

Petrokjemi, stål og sement

Regjeringens forslag til kvotesystem for Norge vil favne industri som ikke har CO2-avgifter, blant annet innen ilandføring, gassraffinering og petrokjemi samt bedrifter i bransjene oljeraffinering, jern- og stålproduksjon og produksjon av sement, kalk og glass. CO2-utslipp fra disse kildene sto i 2000 for vel 10 prosent av Norges totale klimagassutslipp.

Følger EU

Regjeringen legger seg helt på EU-standarden for kvoteplikt og innfører ingen særnorske regler. Det betyr at bedrifter og bransjer som slipper unna i EUs kvotedirektiv, heller ikke får noen pålegg her på berget. Men Brende peker på at den delen av prosessindustrien som dette gjelder gjennom Prosessindustriens Landsforening (PIL) har forpliktet seg å redusere sine utslipp innen 2007.

PIL fornøyd

- Industrien har strukket seg langt for å oppnå en avtale med myndighetene. Avtalen bidrar til at Norge kan oppfylle sine forpliktelser i henhold til Kyoto-avtalen, men sikrer også prosessindustrien en avklaring av viktige rammebetingelser. Vi er derfor godt fornøyd med at det har latt seg gjøre å komme frem til en felles forståelse, sier Erling Øverland, styreformann i PIL.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.