RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brende: Norge vurderer militær innsats i Irak

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at Norge vurderer å delta militært i Irak. - Det kan blant annet være opplæring av personell, men det vil være avhengig av de forespørsler vi får.
Utenriksminister Børge Brende (H) sier at Norge vurderer å delta militært i Irak. - Det kan blant annet være opplæring av personell, men det vil være avhengig av de forespørsler vi får. Foto: Brendan Smialowski (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Norge vurderer å bidra militært i Irak, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG.

Norges bidrag kan dreie seg om såkalt militær kapasitetsbygging for å bekjempe ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), skriver VG.

- Det kan blant annet være opplæring av personell, men det vil være avhengig av de forespørsler vi får, sier Brende.

Han legger til at Norges deltakelse vil drøftes i Stortinget.

- Først og fremst har vi varslet en ytterligere satsing på det humanitære området. Men vi har også en løpende vurdering av om vi skal, utover den humanitære innsatsen, også bidra med militær kapasitetsbygging, sier han til avisen.

Humanitært
Det er nytt at Brende snakker om «militær kapasitetsbygging». I forrige uke snakket Brende kun om Norges humanitære innsats:

- Humanitært har Norge bidratt med 175 millioner i humanitær bistand til Irak i løpet av 2014. I Syria har vi så langt i år bidratt med 750 millioner kroner i humanitær og annen bistand. Et norsk militært transportfly er stilt til disposisjon for den humanitære operasjonen. Norge vil i fortsettelsen vurdere nye humanitære bidrag sammen med det internasjonale samfunn, sa han i en epost til NTB etter talen som USAs president Barack Obama holdt om strategien for å nedkjempe IS.

AP vil vurdere forespørsler
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier de har støttet at Norge bidrar humanitært i Irak.

Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Vi forstår at det pågår internasjonale samtaler om den samlede støtten til irakiske myndigheter i kampen mot IS. Vi støtter at Norge deltar i disse samtalene og vil vurdere eventuelle forespørsler dersom regjeringen tar dette opp med Stortinget, sier Gahr Støre til NTB.

Forsker: - Stort press på Norge for å bidra i Irak
Utenriksminister Børge Brendes uttalelser om at regjeringen vurderer å bidra med «militær kapasitetsbygging» har en annen nyanse enn tidligere, mener forsker Kristian Berg Harpviken.

Brende (H) sier til VG mandag at Norge kan komme til å bidra med militær kapasitetsbygging i Irak for å bekjempe ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). Tidligere har regjeringen understreket at Norge kun vil bidra humanitært.

- Formuleringene har en annen nyanse nå, det er helt klart, sier direktør Kristian Berg Harpviken ved det norske fredsforskningsinstituttet PRIO til Aftenposten.

Han mener regjeringen har vært under et sterkt press etter at USA spurte Norge om å delta militært for noen uker siden.

- Da bestemte Norge seg for å kun bidra humanitært. Men bare i bekreftelsen av at USA har spurt om et militært bidrag, legges det et ganske sterkt press mot Norge. Nå har det gått noe tid, og vi ser at USA jobber sterkt med å bygge en bred allianse. Norge betraktes som en av de mest lojale, i tillegg til at de har NATOs generalsekretær, sier Harpviken med henvisning til påtroppende NATO-sjef Jens Stoltenberg.

- Presset på Norge for å bidra er stort, påpeker han.

Støtte til Obama
Brende ga uttrykk for støtte til Obamas strategi og fastslo at IS er den største trusselen ikke bare for Irak og Syria, men også for landene i regionen og internasjonalt.

- Som vi erfarte i sommer, får den også følger for Norge. Vi støtter president Obamas initiativ for å samle det internasjonale samfunn for å bekjempe ISIL på ulike måter. ISILs usedvanlige brutalitet gjør klar handling nødvendig, sa Brende med henvisning til ekstremistgruppen IS, som også omtales som ISIL.

Utenriksministeren er i Paris hvor han mandag formiddag skal møte den franske presidenten François Hollande og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius under en internasjonal konferanse om situasjonen i Irak. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere