RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brende og Bildt tar opp homolov med russerne

Foto: HENRIK MONTGOMERY
Sist oppdatert:

Utenriksminister Børge Brende (H) kommer til å ta opp den omstridte homoloven med sin russiske kollega når de møtes under Barentsrådet i Tromsø mandag.

Brende diskuterte taktikken for samtalene i Tromsø sammen med Sveriges utenriksminister Carl Bildt da de to møttes i Stockholm fredag.

– Bildt har lenge vært bekymret for en negativ utvikling av menneskerettighetssituasjonen i Russland, sier Brende til NTB.

Kontroversielle
Russland har vedtatt en såkalt anti-propagandalov som forbyr alt som kan sies å være positiv omtale – uten at det er nærmere definert – av «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner».

Forbudet rammer i bred forstand grunnleggende rettigheter for lhbt-personer (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

Loven er blitt møtt med ulike former for protester, blant annet fra kjente idrettsutøvere i forkant av det kommende vinter-OL i Sotsji, til aksjoner som å male gangfeltet utenfor Russlands ambassade i Oslo i regnbuefarger.

Arbeidsmiddag
Mandag kveld samles utenriksministrene i Barentsrådet til en arbeidsmiddag på Rica Ishavshotel i Tromsø. Dagen etter er det formelle møtet samme sted.

Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Russland og EU er medlemmer i rådet, og alle kommer til Tromsø. Ifølge UD har de fire førstnevnte landene bekreftet deltakelse ved sin utenriksminister. Brende sier til NTB at Russland stiller enten med utenriks- eller viseutenriksminister.

– Bildt og jeg har diskutert hvordan vi, på en mest mulig konstruktiv måte, kan ta opp våre bekymringer. Vi har ikke gått i detalj. Men i en bred dialog er det også naturlig å ta opp bekymring for menneskerettighetssituasjonen, inkludert utviklingen nå senest med situasjonen for seksuelle minoriteter, sier Brende til NTB.

Samferdsel
På det formelle møtekartet skal Barentsrådet blant annet behandle en felles transportplan for Barentsregionen.

– Planen tar for seg hvordan vi bedre kan utnytte samferdselskorridorene i regionen. Det handler om skipsleder, veier, infrastruktur knyttet til flyplasser og forenklet grense- og tollbehandling. Hvis man skal øke handelen ytterligere i nordområdet, må man også tenke grundig gjennom hvordan disse korridorene kan fungere bedre, sier Brende. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere