RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Brennhett solkremsalg

Sist oppdatert:
Solkremsalget har gått til himmels, og antall solskader er blitt færre. Nordmenn har blitt flinkere til å sole seg fornuftig.

Kommunikasjonssjef i Alliance Apotek Hanne Sterten opplyser at salget av solkrem har økt mye fra i fjor.

- Salget av alle typer solkrem, selvbruningsprodukter og aftersun har økt med 40 prosent fra i fjor, sier Sterten til TV 2 Nettavisen. Denne økningen gjelder fra perioden mai til juli i fjor sammenlignet med samme tidsrom i år.

Mest økning i høy faktor
Alliance apotek er en av Norges ledende apotekkjeder. Kommunikasjonsavdelingen foretok en gjennomgang av salgsstatisikken for sine 131 utsalgssteder for TV 2 Nettavisen.

Tallene indikerer at nordmenn har blitt mer bevisst på solskader i år.

- Vi har hatt en økning på 80 prosent når det gjelder solkrem med faktor 30 og over, ifølge Sterten.

Salget av solkrem med faktor 15-30 har økt med 37 prosent. Solkremer med faktor 12 og under har økt med 52 prosent.

- Dette er en veldig stor økning. Den overrasker oss litt, og det er hyggelig lesing, sier Sterten.

Selv om anslagene i salgsøkningen gjelder bare for Alliance Apotek, gir det en god indikasjon på folks økte bevissthet rundt soling og solskader.

Få solskader i år
- Vi har ikke hatt så mange tilfeller av solskader i år. Vi hadde noen få tidligere i sommer, men nå i juli har vi hatt veldig få, sier overlege Thale Mørch ved skadeavdelingen på Legevakten i Oslo.

De vanligste solskadene er førstegrads forbrenninger, hvor huden blir rød og hoven. Andregrads forbrenninger, hvor huden danner væskefylte blemmer som flasser av er mindre vanlig.

- Får man væskeblemmer regnes det som andregrads forbrenning. Dette ser vi sjelden her hos oss ved legevakten, sier overlegen.

Lindrende kortisonsalve
Dersom du er blitt kraftig solbrent bør du oppsøke lege for å få lindrende salve, som er reseptbelagt.

På apoteket kan du også få en lindrende kortisonsalve uten resept som er noe svakere enn den du på resept fra legen.

- På legevakten får de som er solbrent salve og oppfølgende kontroll. Vi pleier å behandle de her på legevakten, sier Mørch.

Overlege Eli Nordal ved hudavdelingen sier at faren ved å få solskader er først og fremst at det er ubehagelig og at det sier ille ut. Men hjelpen er nær.

- Solbrenthet lar seg behandle med kortisonkrem. Det er sjelden at man får langtidsskader av solbrenthet. Men jo før man kommer til med kremen, jo mer effektiv er den, sier Nordal.

Kortisonkrem kan man få reseptfritt på apoteket. Men det er ikke alltid denne er sterk nok til å lindre skaden, og da må du oppsøke lege for å få en sterkere type.

Jo yngre barn, jo mer solkrem
Langtidseffektene av soling varierer fra individ til individ. Faren for å få alvorlige solskader er avhengig av både arvelige faktorer, tiden man er i solen og alder.

- Gjentatt overdreven soling gir økt risiko for ulike solskader. Det er også arvelig med solskader, og barn er mer sårbar for å få varige solskader enn eldre.

Jo yngre barna er, jo viktigere er det å beskytte de godt med solkrem.

Besøk våre sommersider

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere