RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Briefer med våpen på Facebook

Foto: Privat (Privat)
Sist oppdatert:
Den unge politimannen sikter med et våpen på Facebook. - Naivt, mener Politiets Fellesforbund.

På mannens profilbilde på det populære nettsamfunnet Facebook, briefer han med et våpen. Og det er ingen tvil om at han er en del av politiet, for han har lagt ut informasjon om at han jobber ved et bestemt lensmannskontor, samt hvilken stilling han har der.

På profilen står det også fullt navn, og det ligger flere bilder av ham, flere av dem i et bildegalleri som han har kalt «Politi». Han er imidlertid ikke nå ansatt ved det aktuelle lensmannskontoret, men var vikar der i forbindelse med studiene på Politihøgskolen.

Etter at Nettavisen gjorde han oppmerksom på reaksjonen fra Politiets Fellesforbund, slettet han våpenbildet og sperret profilsiden sin.

Men politistudenten er absolutt ikke alene, for alle yrkesgrupper, også mange politifolk og politistudenter, er på Facebook. I februar var antall norske brukere på nettsamfunnet over en million.

- Svært uheldig signal
Nasjonal sikkerhetsmyndighet slo tidligere i år alarm fordi veldig mange politifolk hadde lagt ut personlig informasjon på Facebook. Etter dette ble mange profiler slettet, men fortsatt er det mange politistudenter og unge politifolk som har profiler på det populære nettstedet.

Politiets Fellesforbund liker dårlig at folk innen politiet legger ut personlig informasjon på Facebook.

- Jeg synes det er veldig betenkelig at de markedsfører seg som politi med fullt navn og bilde, og at enkelte faktisk også legger ut informasjon som ikke bør ligge der. Jeg synes faktisk det er ganske naivt, sier Arne Johannesen, leder i Politiets Fellesforbund, til Nettavisen.

Johannesen påpeker at politifolk er en spesielt trusselutsatt gruppe.

- Politifolk er veldig trusselutsatt, og vi har vært veldig opptatt av å verne politifolks identitet når de er på jobb i vanskelige saker. Da blir det litt merkelig når en ser hvor lite bevisste en del politifolk er på dette selv, sier Johannesen.

- Hva synes du om at noen i politiet briefer med et våpen på Facebook?

- Jeg synes det er et svært uheldig signal, sier politilederen.

-Jeg legger meg flat
Politistudenten selv legger seg helt flat for kritikken.

- Hvis politiet synes det er uheldig så legger jeg meg selvfølgelig helt flat for det, og fjerner det bildet umiddelbart. Det var bare korttenkt av meg. Bildet er borte i løpet av ti minutter, sier han til Nettavisen.

Studenten, som ønsker å være anonym, sier han ikke har fått med seg advarslene mot Facebook.

- Sånn som jeg ser på bildet så synes ikke det jeg har i hånda, fordi det er så uklart. Hovedfokuset er ansiktet mitt, sier han.

- Men hva slags våpen er det du holder på bildet?

- Det er en privat pistol, sier han.

Politistudenten presiserer at bildet er tatt i en privat sammenheng, og at det ikke er en uniform, men en svart genser som han har på seg.

-En kjempekul side
Den fremtidige politimannen, som allerede har jobbet som vikar som politi, sier han meldte seg inn i Facebook fordi det var en kul side.

- Grunnen til at jeg meldte meg på Facebook var at det var en kjempekul side, der du fikk kontakt med gamle klassekamerater og folk fra militæret, sier han til Nettavisen.

- Bruker du Facebook mye?

- Det har faktisk blitt veldig lite i det siste. Jeg er inne der et par-tre ganger i uka. Man blir litt avhengig av det, sier han.

Han kan ikke helt forstå at det kan ha vært en ekstra sikkerhetstrussel at han har hatt en profil på Facebook.

- Navnet mitt vil man kunne finne uansett, men jeg har ingen adresse knyttet til Facebook-siden. Derfor synes jeg ikke det har vært noe problem å ha en Facebook-side, sier studenten, som forteller at han er medlem av en gruppe på nettsamfunnet: gruppa «Politihøgskolen».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mange politigrupper
Det finnes mange grupper på Facebook der politistudenter og politifolk er medlemmer.

Gruppa «Politihøgskolen (Den offisielle siden)» har 114 medlemmer, «Politihøgskolen» har 28 medlemmer, «Politihøgskolen i Oslo kull 2008» har 104 medlemmer og «Politihøgskolen avdeling Bodø» har 13 registrerte profiler.

Facebook-gruppa «Politiet», som hadde 1400 medlemmer før sikkerhetsmyndighetene slo alarm, har nå bare 18 medlemmer.

Det er også 237 medlemmer i gruppa «Vi som skal bli politi», 70 medlemmer i gruppa «Politihøgskoleopptak 2008», 29 medlemmer i «Politihøgskoleopptak 2009» og seks medlemmer i gruppa «For alle som er eller skal inn i politiet».

Dessuten er det flere grupper for tidligere kull på Politihøgskolen, for folk som nå jobber i politiet: deriblant gruppene «PHS 1999-2002» og «Politihøyskolen Bodø kull 08».

Men ikke nok med det. Den internasjonale gruppa «All Police Officer's on Facebook» har hele 4164 medlemmer, deriblant norske politimenn.

Også våre politinaboer er på Facebook, i blant annet gruppa «Dansk Politi», som har 516 medlemmer, mens «Svensk polis» bare har to medlemmer. «UK Police Officers» har 1886 medlemmer.

I tilegg kommer alle de politifolkene som høyst sansynlig har en profil på Facebook, men som ikke er medlem av en politigruppe.

Må være varsom
Johannesen i Politiets Fellesforbund ber folk i politiet være særdeles forsiktig med hva de legger ut på Facebook.

- Det er klart at Facebook er et område veldig mange er på, og spesielt unge, og det er veldig greit. Men en må være særdeles varsom med hva slags informasjon man legger ut, særlig når man er politi, sier han.

For konsekvensene kan fort bli store.

- Det kan rett og slett være uheldig, og det kan i ytterste konsekvens være en problemstiling i forhold til trusselutsatte yrkesgrupper som politiet er. Så det er viktig å tenke gjennom dette, at man er kritisk til det man legger ut. Både arbeidsgiver og vi som fagforening har advart mot dette, og har bedt folk være bevisste, sier Johannesen.

- Hva kan konsekvensen bli for den enkeltes arbeidsforhold?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg konstaterer bare at politiet er den yrkesgruppen som er mest utsatt for vold og trusler, og da bør de ikke gjøre det enkelt for de som går med slike tanker, sier han.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere