*Nettavisen* Nyheter.

Brøt sammen i retten

Foto: MMS-foto: Kjetil Mæland

Presset på hvorfor hun ikke avviste Medhaug etter den angivelige voldtekten i 1993, brøt Ann-Karin Bleivik sammen i retten.

19.01.06 23:06

Et stort tema i sivilsaken mellom Jan Birger Medhaug og Ann-Karin Bleivik, er deres forhold etter at det angivelige overgrepet fant sted i januar 1993. Mandag forklarte Bleivik seg om voldtekten og hvordan hun ikke forsto at hun hadde blitt voldtatt før i 2001.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Knut Fjeldstad, Scanpix)

Mange år tidligere hadde hun nemlig fortalt i terapi at hun hadde blitt voldtatt. I tillegg hadde hun ved to anledninger møtt Medhaug, og gått ut med ham i Oslo, etter at hun hadde fortalt om voldtekten.

I februar 1994 sov også Medhaug hjemme i kvinnens leilighet - altså etter at hun hadde fortalt i terapi at hun var voldtatt.

- Jeg var i tåken

- Jeg har store problemer med å forstå at du kan motta besøk av en person som du har utpekt som overgriper, sa rettens administrator, sorenskriver Per Annstein Aarvik i Karmsund.

- Det var smertefullt for meg å ta innover meg at denne mannen, som jeg hadde tillit til, kunne ha gjort noe slikt, svarte Bleivik.

- Her henger jeg ikke med. Kunne du ikke bare sagt «jeg vil ikke ha noe mer med deg å gjøre». Du hadde jo forklart andre om overgrepet. Du kunne sagt: «Jeg er ferdig med dette. Ligg unna». Hvorfor la du ikke bare på røret?

- Nei det kan du spørre om. Jeg var i tåken. Jeg forsto ikke. Innså ikke det da. Hvis jeg ikke hadde vært i tåken, så ville jeg nok lagt på røret, sa Bleivik.

Tårene presset på

Kvinnen mener altså at selv om hun objektivt mente å ha blitt voldtatt, så tok hun det ikke psykologisk innover seg før i 2001. Før den tid klarte hun ikke å sette ord på det som hadde skjedd med henne.

- Hvordan er det mulig at du, med din bakgrunn, og når du forstår og kan verbalisere at du har vært utsatt for en voldtekt, ikke kan forstå at det har hatt betydning for deg? spurte rettens administrator Aarvik.

- Det var en slik smerte. Jeg hadde ikke ord, sa en svært rørt Bleivik.

Oppgitt over ikke å bli trodd, begynte tårene å presse seg på mens hun fortsatte å fortelle om hvorfor det var så vanskelig å sette ord på det som skjedde.

- Hvis jeg skal bruke de stygge ordene for det han gjort, så er det djevelskap. Men det var bare smerte og blod i trusa. Bare et skrik. Når jeg skulle formidle det videre, så hadde jeg ikke ord. Jeg har forsøkt å si det i terapi, og her. Men jeg klarer ikke å finne ord som kan dekke det jeg følte, sa Bleivik.

Magesmerter

Først i 2001 så Bleivik sammenhengen mellom hennes psykiske og fysiske smerter, og hendelsen i januar 1993. Da hadde hun lenge hatt magesmerter, men legene hadde ikke funnet noe medisinsk feil ved henne. Hun kom i kontakt med psykolog Gunnar Rosén ved smerteklinikken på Aker sykehus. Han mente at hennes fysiske smerter var forårsaket av noe hun hadde opplevd.

- Vi prøvde å avdekke ved terapi det som lå bak smertene, sa Rosén i retten torsdag. Gjennom hypnoseterapi hentet Bleivik fram hendelsen i 1993 som årsaken for plagene. Rosén mener at hun først da fikk sin psykiske hukommelse i ballanse med det hun objektivt sett visste: At hun hadde blitt voldtatt.

Denne opplevelsen gjorde at Bleivik etter hvert ble sykemeldt. Blant annet gjennom anmeldelsen av Jan Birger Medhaug forsøker hun å bearbeide det hun opplever at han har gjort mot henne.

Fredag vil Jan Birger Medhaug fortelle sin versjon av det som skjedde i januar 1993, og den forklaringen vil være ganske annerledes enn hva Bleivik sa i retten torsdag.

Fredag skal tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland vitne i Medhaug-saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag