Gå til sidens hovedinnhold

Brrrrrrrr - godt nyttår!

Storm melder 11 minusgrader på nyttårsaften. Yr melder minus 20. Hva er riktig?

Norges eneste to værleverandører er veldig uenige om nyttårstemperaturen på Østlandet.

Hele 9 grader på minussiden av stokken skiller de to aktørene. Men en ting er de enige om: Det blir kaldt. Meteorolog Yr, Vibeke Thyness, forteller at uenigheten gror sin rot fra de ulike modellene Yr og Storm benytter seg av.

- Temperaturene genereres automatisk fra en prognosemodell. Disse modellene er ikke like hos begge leverandører, og derfor tror jeg dette er årsaken til forskjellen, sier hun til Nettavisen.

Meteorolog i Storm, Martin Grønnevedt, støtter teorien, men legger også til en ekstra forklaring.

- Det kan være forskjeller i hvordan vi etterkorigerer data før de går ut. Storm legger mye fokus på å korrigere manuelt de første to døgn fremover. Ergo ikke så langt som til nyttårsaften, sier han.

Hvem farer med løgn?

- Vibeke, hvorfor har Yr rett?

- Vi går i hvert fall ut i fra at vi har rett. Vi tror jo på det vi varsler. Yr har modeller vi kjenner kvaliteten til. Men for all del, i situasjoner som vi har nå med høytrykksoppbygging er modellene litt dårlige. De klarer ikke fange alt, påpeker hun.

- Martin, hvorfor har Storm rett?

- Det er klart at denne typen værsituasjon med kaldt vintervær er modellenes svakeste side. Hvem som finner fasiten på nyttårsaften må vi komme dit for å se. Men at det blir kaldt er vel ingen tvil om? Værvarsel er ingen eksakt vitenskap sånn sett. En bruker kan se på flere kilder, så sier vel statistikken at middelen av flere varsler er det beste. Da blir det i så fall omtrent 16 grader, sier han.

Flott og kaldt

Det begge parter kan trykke hverandre i hånda på er at på nyttårsaften blir det finvær over hele landet, dog kaldt.

- Det blir en fin nyttårsaften i hele Norge. Den kalde værtypen i jula vil fortsette inn i det neste året. Slik det ser ut nå kan den fint fortsette utover januar. Uavhengig om det blir minus 11 eller 20 bør dunjakka ligge fremme i skapet uansett, avslutter Martin fra Storm.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett